Dr. Stanislav Rurac (SANADOR), despre patologia valvei aortice. Care sunt simptomele stenozei aortice și cât de des trebuie monitorizată / video
0 4 minute 12 luni

Dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre stenoza aortică, o patologie a valvei aortice care afectează tot mai mulți oameni. 

„Care este primul semn că e implicată o patologie a valvei aortice?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Valva aortică este o valvă în care simptomatologia apare destul de tardiv. Tocmai de aceea se recomandă vizitarea măcar o dată la câțiva ani a unui cardiolog pentru o ecocardiografie cardiacă. Primul simptom în cazul stenozelor sau al bolilor aortei este apariția dispneei, adică o insuficiență respiratorie în timpul unui efort mai mare.

Patologia valvei aortice, și acum vorbim despre stenoză aortică, este o patologie degenerativă, o valvă care se strică în timp. Depinde foarte mult de anatomia valvei. Valvele tricuspide, adică cele normale, ele se strică puțin mai târziu. Cele bicuspide rezistă mai puțin și noi avem cred că peste 20% din populația planetei cu bicuspidie aortică sau sunt unii pacienți care au și o singură cuspă la nivelul valvei aortice. Atunci, fiind puțin nefiziologic, din cauza fluxului și stresului la nivelul cuspelor valvei aortice, ele degenerează mult mai rapid. Astfel de pacienți se operează mai devreme.”, a spus Dr. Stanislav Rurac.

„Se strică în ce sens?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„În sensul că nu se mai deschide amplu și atunci formează un baraj în fața ventriculului stâng și ventriculul stâng trebuie să facă un supraefort ca să trimită aceeași cantitate de sânge în unitate de timp.”, a spus Dr. Stanislav Rurac.

„Se vede doar la ecografie?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Se vede la ecografie, dar nu toți poate au acces la ecografie și merg la medicul de familie sau la un cardiolog care poate nu are [aparatură]. Știu că stetoscopul se folosește din ce în ce mai puțin, dar totuși cardiologii și pneumologii îl folosesc frecvent, și atunci se aud niște sufluri: suflul sistolic în cazul stenozei aortice sau în diastolă în momentul în care avem insuficientă aortică.”, a răspuns Dr. Stanislav Rurac.

„De la ce vârstă ar trebui să fim mai atenți?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Părerea mea este că, în momentul de față inclusiv după naștere, trebuie continuu văzut ecocardiografic fiindcă atunci pot fi depistate anumite malformații care nu neapărat trebuie rezolvate atunci, adică nu vorbim de malformații care necesită intervenție chirurgicală în cadrul chirurgiei cardiace pediatrice. Patologii precum bicuspidia aortică trebuie avută în vedere și atunci medicul pediatru îi recomandă pacientului să se prezinte la un cardiolog pediatric și după aceea la un cardiolog. Dar după mine, o ecocardiografie la maturitate ar fi utilă.”, a spus Dr. Stanislav Rurac. 

„La ce interval ar trebui să revină pacientul?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„În funcție de ce se găsește la ecografie. Dacă scade capacitatea de muncă la efort, poate să piardă cunoștința, se numește sincopă în cadrul stenozei aortice. Poate să apară și durere ca o angină pectorală, durere toracică care mimează leziuni de artere coronare, dar de fapt este insuficiență de flux care ajunge în arterele coronare din cauza acestei stenoze. În timpul efortului poate să apară această durere.”, a mai spus Dr. Stanislav Rurac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *