Ai nevoie de mai multe perne când te odihnești? Insuficiență mitrală: semne și simptome. Dr. Stanislav Rurac (SANADOR): Atenție și la tuse!
0 4 minute 12 luni

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Sursă foto: Freepik – https://www.freepik.com/

Dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre simptomele insuficienței mitrale. 

„În cazul valvei mitrale, patologia este foarte interesantă. Aici m-aș rezuma la insuficiența sau regurgitarea valvei mitrale, deoarece stenoza mitrală este din ce în ce mai rară fiindcă lupta cu reumatismul a adus un succes mare. Eu când am început această meserie, marea majoritate a pacienților erau cu stenoză mitrală din cauza reumatismului articular.

În momentul de față avem mai mulți pacienți cu insuficiență mitrală și atunci insuficiența mitrală, mai ales tratamentul acesteia, e mult mai interesant fiindcă nu e nevoie de fiecare dată doar de înlocuirea acestei valve. De cele mai multe ori, valva aceasta poate fi reparată. În funcție de patologie și de tipul de insuficiență mitrală, ea poate fi reparată prin înlocuirea unor cordaje.

Valva mitrală, fiind mai complexă decât valva aortică, fiindcă ea e ca o parașută care are niște cordaje, adică un aparat subvalvular prin care este menținută valva mitrală, are niște cordaje subțiri și mușchi papilari de care aceste cordaje sunt fixate și sunt în evantai. Aceste cordaje se pot elonga sau rupe și atunci, chirurgical, ele pot fi înlocuite cu niște cordaje sintetice. Le fixăm de mușchiul papilar și de pânză valvei mitrale și valva mitrală se readuce la normal. Obligatoriu în plastie de valvă mitrală se face o anuloplastie adică un inel special care îi redă forma inițială sau forma normală a valvei mitrale.

Uneori, cum e Boala Barlow sau prolaps de valvă mitrală, când avem prea mult țesut în valva mitrală, e nevoie de rezecția unui segment de valvă mitrală și după aceea refacerea acesteia.”, a spus Dr. Stanislav Rurac. 

„Care ar fi semnele de alarmă în cazul patologiei mitrale?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Dispneea, începerea oboselii care apare mult mai rapid decât în cazul patologiei aortice. Sângele care trebuie să meargă normal, din atriu în ventricul și după în restul organismului, refulează în atriu și în circulația pulmonară inundând-o și ducând la simptomatologie cu dispnee și scăderea toleranței la efort.

Această dispnee apare în timpul mersului, mersului pe o pantă sau la urcarea scărilor. Mulți pacienți în cadrul acestei insuficiențe respiratorii dată de insuficiența mitrală, au nevoie de mai multe perne când se odihnesc  fiindcă în poziție de clinostatism, orizontală, pacienții se sufocă mult mai repede. Apare o tuse cardiacă, uneori chiar și cu sânge – hemoptizie.

Uneori e un lucru bun pentru că pot ajunge la pneumolog care sigur își va da seama că nu este o boală pulmonară, ci este secundară unei boli cardiace.”, a mai spus Dr. Stanislav Rurac.

VEZI ȘI: Dr. Stanislav Rurac (SANADOR), despre patologia valvei aortice. Care sunt simptomele stenozei aortice și cât de des trebuie monitorizată / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *