Ce sume vor primi mamele minore dacă se întorc la școală după naștere. Parlamentul a adoptat legea
0 4 minute 2 săptămâni

Mai multe drepturi pentru mamele minore din România. Legea a trecut de Parlament.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat un proiect de lege care reglementează dreptul mamelor minore, cu vârsta de cel puțin 16 ani, de a lua decizii în numele lor și al copiilor lor în relația cu instituțiile statului, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.

Proiectul de lege vizează dobândirea capacității de exercițiu depline pentru minorele care devin mame la vârsta de 16 ani sau peste 16 ani. Astfel, acestea vor avea dreptul să ia decizii atât pentru ele însele cât și pentru copilul lor în relația cu instituțiile statului. De asemenea, vor putea să solicite și să primească drepturi financiare, precum alocația de stat pentru copii sau indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului. (…) În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora”, se arată în proiect.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, Camera Deputaţilor find for decizional.

Sprijin în bani pentru mamele minore

Mamele minore care se întorc la școală după ce au născut beneficiază de sprijin financiar lunar pe toată perioada studiilor. Prin această măsură statul își dorește să încurajeze frecventarea cursurilor și performanța școlară a elevelor care au devenit mame dar vor să se țină de școală.

„Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare. Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere. Termenul ‘reintegrare’ se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor”, este notat în metodologia-cadru de acordare a burselor școlare.

Elevele aflate în această situație pot depune o cerere pentru a solicita această bursă, iar cererea trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere al copilului.

Valoarea bursei pentru mamele minore este de 700 de lei pe lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *