Dosarul Roșia Montană. Ce a pierdut România, dincolo de miliardele de dolari pe care ar urma să le plătească / video
0 4 minute 3 luni

Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre dosarul Roșia Montană și verdictul în care, cel mai probabil, România va fi obligată să plătească o sumă uriașă de bani.

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“, la DC News, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre dosarul Roșia Montană.

„Contractul nu a fost atacat în justiție din 1999. Dacă era corupție, fraudă, ceva, trebuia să se activeze de atunci. Lucrurile sunt foarte simple. Statul a dat o licență, niște oameni au plătit, au făcut investiții, după care s-au schimbat regulile în timpul jocului și statul a zis: Noi vrem aici sit UNESCO! Investitorul a strâns bani pe bursă, a investit din 1999 până în 2016, apoi salutare și-un praz verde. Trebuie să ne învățăm să respectăm contractele. Țin minte că pe vremea lui Ciumara (n.r. Mircea Ciumara, ministru al Finanțelor în Guvernul Victor Ciorbea) plăteam despăgubiri pentru o chestie similară cu suedezii, veche din 1938.

Deci, statul i-a dat unuia o exploatare minieră, după care s-a răzgândit – e dreptul statului – a vrut să facă un paradis turistic, a vrut să aibă istorie, acum plătește!“, a spus Val Vâlcu.

„Din păcate, în România, lucruri similare s-a întâmplat de multe ori. Unul din procesele pe care le-au câștigat frații Micula a fost exact pe chestia asta. În timpul Guvernului Năstase, într-o zonă defavorizată, ăia au făcut o investiție și au făcut fabrică în câmp, o investiție serioasă. Imediat după ce au terminat fabrica a venit guvernul și a zis că nu mai e zonă defavorizată.“, a spus Alfred Bulai.

„Frumusețea cazului ăsta cu Roșia Montană e următoarea – Ludovic Orban, când a ajuns premier, primul lucru pe care l-a făcut a fost să dea Ministerului Finanțelor să plătească pentru European Drinks penalitățile. Asta a fost prima lui grijă! Același Orban, deși a fost avertizat, a reluat înscrierea în UNESCO, pentru că prim-miniștri PSD o blocaseră. Aici nu poți să zici că e greșeală, e intenție“, a spus Val Vâlcu.

„Oamenii ăia vor câștiga niște miliarde fără să facă nimic. Cheltuielile lor din România sunt glumă față de cât câștigă în instanță (…)“, a spus Alfred Bulai.

„Ca să înțeleagă și Statul Român cât a pierdut – contractul dura cam 6 ani, atât era exploatarea. Redevențe pe an erau 300 de milioane, deci aproape 2 miliarde de dolari în cei 6 ani. Cu asta se alegea statul. Dar ca să facă barajul, pentru a elimina riscul de otrăvire cu cianuri, erau 200-300 de camioane, buldozere și macarale care erau aduse în România pe banii ălora. După ce terminau barajul, acele utilaje rămâneau la noi pentru autostrăzi sau alte realizări“, a spus Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *