Miroase ciudat? Nu intrați în panică, probabil că este un ”miros fantomă”
0 4 minute 1 an

Fotografie de la Ion Ceban  @ionelceban: Pexels

Fotografie de la Ion Ceban @ionelceban: Pexels

Dacă ai peste 40 de ani, sunt șanse să ți s-a întâmplat asta de mai multe ori. Simți un miros puternic, dar cei de lângă tine nu îl percep. Cum este posibil? Nu este vorba că ai superputeri, dar suferi de o halucinație olfactivă sau ”phantosmie”.

Phantomsmia este un fenomen care apare atunci când percepem un miros care nu provine din mediul înconjurător. Mirosul fantomă a fost descoperit pentru prima dată de neurologul francez Jules Cotard la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În activitatea sa clinică, Cotard a observat că unii dintre pacienții săi care sufereau de depresie și tulburări mintale au experimentat mirosuri neplăcute persistente care nu erau prezente în mediu.

Deși Cotard a atribuit inițial percepția acestor mirosuri unor probleme psihice, de-a lungul timpului și-a dat seama că aceasta era prezentă la mulți dintre ceilalți pacienți ai săi care nu aveau alte simptome psihiatrice, așa că mirosul fantomă era un fenomen real și obiectivabil. 

Acum, un studiu realizat la Universitatea din Vermont a descoperit că 1 din 15 oameni percep mirosuri care nu provin din mediul înconjurător, scrie Angolo Psicologia. Interesant este că oamenii cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani percep mai multe mirosuri fantomă.

Cauzele mirosului fantomă

1. Probleme de sănătate. În unele cazuri, mirosul fantomă poate fi un simptom al unei probleme de sănătate subiacente, cum ar fi o leziune cerebrală, o infecție a sinusurilor sau o boală neurologică. În alte cazuri, phantosmia poate fi un simptom al tulburărilor psihice precum depresia sau anxietatea.

2. Efectele secundare ale medicamentelor. Unele medicamente pot provoca un miros fantomă ca efect secundar. Medicamentele folosite pentru tratarea epilepsiei și a migrenelor, de exemplu, au fost legate de phantosmia la unii oameni.

3. Alterări ale sistemului olfactiv. Mirosul fantomă poate fi cauzat și de tulburări ale sistemului olfactiv. De exemplu, îmbătrânirea, leziunile nasului sau problemele cu nervii olfactiv ne pot afecta capacitatea de a percepe corect mirosurile. 

4. Factori de mediu. Mirosurile fantomă pot fi, de asemenea, un răspuns la factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului, fumul de tutun sau substanțele chimice. 

În unele cazuri, anxietatea poate fi și la originea mirosurilor fantomă.

Cum să faci față mirosurilor fantomă?

”Mirosul fantomă” este o experiență relativ comună și, de obicei, nu provoacă alte probleme decât supărarea cauzată de miros. În cele mai multe cazuri, dispare de la sine, dar se poate și agrava în timp.

Percepția olfactiva distorsionată poate afecta calitatea vieții, chiar dacă este adesea o problemă care este banalizată. Cu toate acestea, poate provoca frustrare și nesiguranță la cei care suferă, deoarece aceștia nu pot avea încredere în simțul lor olfactiv pentru a detecta posibile pericole, de la fum de la un incendiu la alimente stricate sau mirosul unei scurgeri de gaze naturale.

Când fantosmia se agravează, persoana rămâne alertă tot timpul, astfel încât nu se poate relaxa. Din acest motiv, dacă vi se întâmplă des, este important să solicitați ajutorul unui profesionist care poate exclude cauze medicale sau psihologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *