E dezlegare la mici de 1 Mai? ”Urmează coada la spovedanie. E post, e păcat”/ ”Cei mai mulți habar n-au ce e cu 1 Mai… o chestie de bâlci medieval!” VIDEO
0 4 minute 2 săptămâni

De unde toată euforia cu 1 Mai? Știu cei mai mulți adevărata semnificație a sărbătorii? Cum se explică aglomerația la standurile cu mici și nebunia grătarelor într-o zi ca oricare alta? Au încercat să găsească răspunsuri Val Vâlcu și Alfred Bulai la „Nod în papură”.

Val Vâlcu: Coadă la mici astăzi… după aia trebuie să fie coadă la spovedanie că, practic, e un păcat, e post acum. Dacă românii țin post… sau e dezlegare la mici?

Alfred Bulai, într-o notă comică: De 1 Mai e dezlegare la mici, se poate! 

Val Vâlcu: Cică postul nu e doar de proteine și-așa, postul e și despre suferință. Mă rog, impropriu suferință… dar să te abții! Ei, eu îi mănânc fără muștar, acum că s-a întâmplat să cadă în post.

Alfred Bulai: Acum… acest 1 Mai nu înseamnă decât o chestie de bâlci medieval, nici măcar medieval, care e departe de ideea de sărbătoare. Nu e nimic, nu se întâmplă nimic, merge lumea în diferite zone și mănâncă mici…

Val Vâlcu: Și nu simți vibrația? Vibe-ul?

Alfred Bulai: Cei mai mulți habar n-au ce e cu 1 Mai, dar știu că e liber, că e ceva. Și în rest nimic. Ceea ce face să nu fie chiar ca o sărbătoare. Că asta nu înseamnă să mănânci pe stradă mici, în condițiile în care azi poți să ți-i faci și acasă, în curte, cu prietenii. Adică nu e neapărat mare șmecherie, n-are aerul de eveniment pe care ar trebui să-l aibă. 

Val Vâlcu: Da… cum se duc americanii de Thanksgiving la părinți cu curcanul. Dar știi de ce e coadă la mici? Practic, generalizarea asta cu „românii iubesc micii” e greșită. Dacă iubeau micii nu era coadă! Adică ar trebui să fie 50 de grătare și doi clienți. Faptul că e coadă înseamnă că e un grătar care în timpul săptămânii poate mai vinde patru mici!

Alfred Bulai: E ca la mare, știi? Sunt zece restaurante goale, vreo 4-5 terase, dar coadă e doar la unii că doar ăia sunt buni, nu? Acum, nici tu nu te duci să mănânci la un restaurant când nu e nimeni. Te gândești că e cam ciudat, e clar că mâncare nu are cum să fie proaspătă. Mi-a povestit cineva cum fac spaniolii. După ce fac curat și strâng tot gunoiul… îl aruncă pe jos. Explicația e foarte simplă. Nimeni nu intră într-un restaurant la ei dacă e curat. Când e curat nu se așează nimeni la masă. Pentru că înseamnă că nimeni nu mănâncă pe acolo.

E și o chestiune de cunoaștere comună care se sedimentează. De ce se duce lumea la Dedulești pentru mici? Pentru că indicatorul cel mai simplu era șoferul de tir, camionagiul, care dacă i s-a făcut rău o dată neamul lor nu mai trece pe acolo!

Emisiunea completă, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *