Bubuie prețurile în Paris înainte de JO 2024. Cât costă un bilet la Muzeul Luvru
0 4 minute 4 luni

În jurul orei 10 dimineaţa, la temperaturi scăzute, Janelle Manders şi fiica ei aşteaptă, alături de o sută de oameni, în faţa piramidei înainte ca muzeul să se deschidă.

Această turistă australiană în vârstă de 59 de ani nu a acordat atenţie acestei creşteri a tarifelor, atribuită inflaţiei şi deschiderii extinse a muzeului cu şase luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (din 26 iulie până la 11 august).

„Colecţiile sunt nepreţuite, este o oportunitate destul de rară pentru noi […] şi înţeleg că este dificil să conduci o astfel de instituţie”, a afirmat femeia, de profesie contabilă, care a venit deja de cinci ori la Paris şi este nerăbdătoare să vadă statuia lui Venus din Milo.

Aceasta este prima schimbare de preţ în şapte ani pentru cel mai mare muzeu din Franţa şi cel mai vizitat din lume, cu 86.000 de metri pătraţi reprezentând spaţii deschise publicului şi 8,9 milioane de vizitatori în 2023, între care 68% turişti străini.

„O creştere de cinci euro nu ne perturbă planurile”, a afirmat, la rândul său, Benjamin Boudaud, francez din Australia care a venit cu soţia şi fiul său. Mai ales că în Australia, activităţile culturale sunt mai scumpe decât în Franţa, a spus el. „Dacă Luvru ar avea taxe şi pentru copii, ar fi deja mai dificil”, a explicat Benjamin Boudaud.

Într-un comunicat difuzat în decembrie, muzeul a subliniat că în 2023 40% dintre toţi vizitatorii şi 60% dintre vizitatorii francezi au intrat gratuit la Luvru, referindu-se la persoanele cu vârsta sub 25 de ani, şomeri, beneficiari ai ajutoarelor sociale minime, persoanele cu handicap şi însoţitori, cadre didactice, profesionişti din domeniul culturii şi jurnalişti.

Creşterea costurilor la energie cu 88% între 2021 şi 2022 şi proiectul de extindere a programului de funcţionare (cu o potenţială a doua noapte în fiecare miercuri începând din aprilie) justifică un preţ de intrare mai scump, a explicat muzeul într-un comunicat de presă, în decembrie.

Instituţia, care îşi va menţine capacitatea zilnică de 30.000 de persoane în timpul Jocurilor Olimpice, a declarat în ianuarie că „mizează mai puţin pe recordurile de frecventare” (10,2 milioane în 2018) decât pe „ameliorarea primirii publicului şi a calităţii vizitării” colecţiilor sale.

Alte instituţii culturale importante şi-au revizuit, de asemenea, recent tarifele. La începutul lunii ianuarie, tariful pentru vizită la Palatul Versailles a crescut de la 19,50 la 21 de euro şi în unităţile din Centrul monumentelor naţionale tariful a crescut cu un euro.

La Muzeul de Artă Modernă din New York, supranumit şi MoMA, şi la Muzeul Guggenheim, tariful este de 30 de dolari în loc de 25 de la sfârşitul anului 2023

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *