Dosarul Revoluției. Avocatul Bărbuceanu: Este acolo o aberație despre care m-a întrebat și cineva din Polonia
0 5 minute 4 luni

Dosarul Revoluției este în același stadiu ca acum 34 de ani, iar împotmolirea juridică devine glumă și mirare pentru specialiștii de Drept penal internațional.

Dosarul Revoluției este un subiect încă nerezolvat de statul român, iar asta nu îi costă doar pe români, dar și pe reprezentanții țării noastre. Cazul a ajuns chiar și la porțile CEDO, iar conferințele internaționale poartă adesea ca subiect principal „rușinea judiciară” a României prin controversatul dosar.

Mai mult, un magistrat, acum mai mult timp, spunea că „justiția în România va începe cu adevărat atunci când se va soluționa Dosarul Revoluției”. Rămâne de văzut dacă va fi sau nu așa.

Potrivit avocatului Bogdan Bărbuceanu, numeroase principii de Drept penal au fost încălcate prin existența dosarului cunoscut în toată Europa, mai ales că, majoritatea țărilor post-comuniste, spune el, și-au soluționat demult dosarele asemănătoare cu cel din România.

„Tendința la nivel internațional este ca un proces să se soluționeze cu celeritate astfel încât soluția să fie utilă. Sunt funcțiile procesului penal: de reeducare, de scoatere din societate, de exemplaritate. Păi toate funcțiile astea, dacă le raportăm la Dosarul Revoluției, ele nici nu mai există. Exemplaritatea justiției trebuie să fie promptă și să arate societății că infracțiunile deosebit de grave sunt penalizate. Din perspectiva  funcției de exemplaritate, acest proces e zero. Pe de altă parte, pe scoaterea din societate a celor care se fac vinovați; Păi oriunde în Europa, persoanele astea care ar fi inculpate, oriunde în altă țară ar fi fost și reabilitați până acum, nu că executau pedepsele. Nu mai vorbim și despre situația politică prin care noi i-am propulsat pe acești criminali la nivelul cel mai înalt, care au condus România ani de zile.”, ne-a precizat avocatul.

Procesul e din nou în fond

„Peste tot în lume, în chestiunile de Drept penal internațional, cei care cunosc situația României ne trag de mânecă și ne întreabă: „Ce faceți cu Dosarele Revoluției și Mineriadelor?”. Sunt țări care așteaptă o soluție, cel puțin la nivel european. Toate țările, dacă vă uitați, și-au soluționat de foarte mulți ani dosare asemănătoare. Ei sunt și deja reabilitați. Noi mai avem, și încă vom mai avea de lucru, mai ales că multe dintre părți vor urma cursul natural al vieții din cauza vârstei. Procesul acum e la nivelul de început a etapei de fond.”, ne-a mai spus acesta.

Nesoluționarea Dosarului Revoluției poate fi exemplu de urmat pentru politicienii care nu văd consecințe

„Dacă ne raportăm la funcția de exemplaritate, ce înțeleg politicienii din contextul actual? Că ăia au omorât oameni și nu au pățit nimic! Păi dacă furăm, nu pățim nici noi nimic. Apoi e funcția de pedeapsă. Păi ce mai înțelege un inculpat, după 40 de ani de libertate, că e pedepsit pentru o faptă săvârșită în tinerețe?”, a adăugat avocatul Bogdan Bărbuceanu.

„Acest dosar a rămas blocat. Cine l-a blocat? Niște domni maiori și generali. Vorbesc din perspectiva avocatului și a celui care studiază Dreptul penal. Domnii procurori, care erau căpitani sau cel mult maiori la revoluția în care au executat ordinele, au ajuns generali și au ajuns să și instrumenteze Dosarul Revoluției. Este o aberație despre care m-a întrebat cineva din Polonia: „E adevărat că Generalul Voinea a participat la executarea lui Ceaușescu? Și e adevărat că dânsul instrumentează Dosarul Revoluției?” (…) Nu mai spunem că îl pui pe inculpat, pe cel care a săvârșit fapta să instrumenteze Dosarul, îl mai faci și general după, doar ca să țină dosarul la sertar.”, a mai spus avocatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *