Ucrainenii au reușit prima breșă importantă în „linia Surovikin”. Rușii spun că au distrus două bărci lângă Insula Șerpilor
0 17 minute 9 luni

Armata ucraineană a spart prima linie principală a „fortificațiilor Surovikin”, potrivit cotidianului Bild. Aceasta ar fi o breșa importantă în linia de apărare a rușilor din regiunea Zaporojie pe care ucrainenii ar putea să o exploateze ulterior. Totodată, forțele Kievului au atacat cu drone un aeroport din orașul Pskov, în nord-vestul Rusiei, și au distrus mai multe avioane militare de transport, relatează agențiile de presă ruse. Atacul cu drone a avut loc în interiorul Rusiei, la 700 de kilometri de granița ucraineană. De partea cealaltă, rușii au atacat capitala Kiev, doi oameni au murit. Autoritățile au spus că a fost cel mai puternic atac din ultimele luni.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Şase piloţi ucraineni, ucişi într-o misiune de luptă în apropiere de Bahmut

ACTUALIZARE 22:00 Şase piloţi ucraineni au fost ucişi într-o misiune de luptă în apropiere de Bahmut, anunţă miercuri la televiziunea ucraineană Suspilne un purtător de cuvânt al celei de-a 18-a Brigăzi Separate de Aviaţie a Armatei Ucrainene „Igor Sikorski”, Evghen Rakita, relatează CNN.

„Marţi, pe 29 august, şase piloţi din cadrul celei de-a 18-a Brigăzi Separate de Aviaţie a Armatei Ucrainene Igor Sikorski au fost ucişi în sectorul Bahmut. Acest lucru s-a întâmplat în timpul desfăşurării unei misiuni de luptă”, a anunţat Rakita.

Ucrainenii au spart fortificațiile „liniei Surovikin”

ACTUALIZARE 16:50 Armata ucraineană a spart prima linie principală a „fortificațiilor Surovikin” în direcția Zaporojie și se apropie de satul Verbove. „Dinții de dragon” i-au oprit pe soldații ucraineni doar aproximativ o zi, scrie publicația Bild.

Totodată, armata ucraineană a anunțat miercuri că trupele sale continuă să avanseze la sud de Robotîne.

Forțele ucrainene continuă să câștige teren pe lângă satul recent eliberat Robotîne din regiunea Zaporojie, a declarat Statul Major al Ucrainei pe 30 august.

Trupele ucrainene au reușit să se deplaseze spre Novoprokopivka, un sat la mai puțin de patru kilometri sud de Robotîne, și Verbove, o altă aşezare aflată la 10 kilometri spre est, potrivit Statului Major ucrainean.

Robotîne se află lângă localitatea Tokmak – un important nod feroviar și rutier pentru ruși.

Rusia susține că a distrus două bărci ucrainene lângă Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 16:30 Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că un avion rusesc a distrus două bărci cu motor ucrainene la est de Insula Șerpilor din Marea Neagră.

Informațiile nu sunt verificate independent, precizează Sky News.

La 22 august, Rusia a mai susținut că a distrus o barcă militară cu motor fabricată de SUA care transporta personal militar ucrainean în aceeași zonă. 

profimedia-0690805496
Foto: Profimedia Images

Momentul exploziilor din Kiev

ACTUALIZARE 15:30 Două persoane au fost ucise în capitala Ucrainei după atacurile rușilor. Momentul a fost surprins într-o filmare publicată de The Guardian.

Peskov spune că prăbușirea avionului lui Prigojin ar fi putut fi provocată intenționat: „Luăm în calcul o atrocitate deliberată”

ACTUALIZARE 14:15 Kremlinul a afirmat, miercuri, că ancheta privind prăbuşirea avionului în care se aflau liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi alte nouă persoane, săptămâna trecută, la nord de Moscova, include posibilitatea unui act deliberat, transmite Reuters.

„Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, printre care versiunea, ştiţi despre ce vorbim, unei atrocităţi deliberate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește continuarea AICI.

Cel puțin 6 avioane rusești distruse sau avariate în atacul cu drone de la Pskov

ACTUALIZARE 14.00 Atacul cu drone ucrainene asupra bazei militare ruse din Pskov s-a soldat cu cel puțin șase avioane avariate, scrie Comandamentul armatei ucrainene într-o postare pe Twitter.

„Potrivit informațiilor disponibile, șase avioane IL-76 au fost avariate serios la Pskov, pagubele sunt în curs de evaluare. 

Trebuie precizat că dacă rușii au recunoscut oficial avarierea a patru avioane, consecințele atacului sunt mult mai mari decât cele anunțate oficial de ocupanți”, potrivit Comandamentului ucrainean.

Bilanțul atacului este cu atât mai important cu cât baza aeriană Pskov se află în interiorul Rusiei, la aproximativ 700 de kilometri de granița ucraineană.

Potrivit canalului ucrainean Nexta, care citează un reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării, patru avioane IL-76 au fost complet distruse, iar alte câteva avariate.

Potrivit aceleiași surse, care citează media ruse, printre avioanele avariate se numără și un bombardier strategic nuclear Tu-22.

Rusia dezminte că Ucraina ar fi eliberat Robotîne

ACTUALIZARE 13.47 Guvernatorul impus de ocupantul rus în regiunea Zaporojie (sud-estul Ucrainei), Evgheni Baliţki, a negat miercuri că armata ucraineană controlează localitatea Robotîne în totalitatea sa şi a insistat că forţele ucrainene nu au străpuns prima linie a apărării ruseşti în acest sector al frontului, transmite EFE.

„Sponsorii occidentali (ai Ucrainei) susţin în presă că prima linie (a apărării ruseşti) a căzut şi alte lucruri de genul acesta. Prima linie nu a fost depăşită, iar cei care se află în aceste poziţii sau măcar aproape de ele ştiu asta”, a susţinut Baliţki, într-o serie de declaraţii la televiziunea publică rusă.

La 25 august, armata ucraineană a raportat că a avansat şi mai mult în interiorul liniilor de apărare ruse în apropiere de localitatea Robotîne, pe care a cucerit-o în totalitate, în pofida „activităţii constante a artileriei ruse”, a prezenţei în aer a numeroase drone inamice şi a focurilor trase de la distanţă foarte mică de trupele ruse care îşi apărau poziţiile în localitate.

Forţele ucrainene au realizat până acum cele mai semnificative progrese în regiunea Zaporojie, aminteşte EFE.

Ucraina încearcă să împingă forţele de ocupaţie ruse spre sud, până la Marea Azov, ceea ce ar lăsa forţele ruse care controlează o parte din provincia ucraineană Herson şi peninsula anexată Crimeea, dar şi teritoriile ucrainene ocupate temporar de ruşi fără legătură terestră cu Rusia.

Flori, mesaje și o poezie. Cum arată mormântul în care Prigojin a fost îngropat în secret

ACTUALIZARE 12.20 Adepții mercenarului rus Evgheni Prigojin au depus flori, mesaje și o poezie la mormântul fostului lider Wagner, pe care l-au descris ca pe un războinic neînfricat. Prigojin a fost înmormântat marți în cimitirul Porohovskoe din orașul său natal, Sankt Petersburg, în cadrul unei ceremonii restrânse la care au participat 20-30 de oameni. 

Miercuri, un bărbat care purta cămașa mercenarilor Wagner și o șapcă purtând steagul rus s-a numărat printre cei care au adus un omagiu la mormânt, unde trandafiri roșii și garoafe au împodobit o cruce de lemn inscripționată „Prigojin Evgheni Viktorovich 1961 – 2023”. „A fi un războinic înseamnă a trăi pentru totdeauna”, scria pe una dintre coroanele puse pe mormântul mercenarului Prigojin, scrie Reuters. O poezie a lui Iosif Brodski, laureat Nobel, a fost tipărită pe o hârtie și apoi pusă în ramă deasupra mormântului șefului Wagner. 

Vezi galeria FOTO aici  

Tot mai mulți soldaţi ruşi dezertează sau refuză să asculte ordinele. „Demonstrează moralul scăzut al armatei ruse” 

ACTUALIZARE 12.10 Tribunalele din Rusia condamnă tot mai mulţi soldaţi care dezertează, ceea ce arată că în rândul acestora moralul este scăzut, se arată în cea mai recentă evaluare a Ministerului Apărării britanic. 

„Refuzul de a lupta reflectă mai degrabă lipsa pregătirii şi a motivaţiei şi situaţiile cu stres ridicat cu care se confruntă forţele ruse pe întreaga linie a frontului din Ucraina”, a postat ministerul pe platforma X, fosta Twitter, potrivit dpa, preluată de Agerpres. 

„Numărul mare de condamnări demonstrează moralul scăzut al armatei ruse și reticența unora de a lupta”, a mai spus Ministerul britanic. Analiza face referire la o informaţie publicată de website-ul independent rus Mediazona în luna iulie, conform căreia aproape 100 de soldaţi ruşi sunt condamnaţi în fiecare săptămână pentru refuzul de a se supune ordinelor. 

Rusia anchetează cum vrea ea prăbuşirea avionului lui Prigojin. Ce este Anexa 13

ACTUALIZARE 10.00 Rusia a informat autoritatea de investigare a aeronavelor din Brazilia că momentan nu va ancheta prăbuşirea avionului lui Prigojin pe baza reglementărilor internaţionale, a anunțat marţi agenţia braziliană, țară de origine a producătorului avionului, Embraer. 

Centrul de Cercetare şi Prevenire a Accidentelor Aeronautice (CENIPA) din Brazilia, în interesul îmbunătăţirii siguranţei aviaţiei, a declarat că se va alătura unei anchete conduse de Rusia dacă va fi invitat, precum şi investigaţiei conduse în conformitate cu regulile internaţionale, scrie Agerpres, preluând Reuters. Autoritatea de aviaţie a Rusiei nu este obligată să dea un răspuns pozitiv CENIPA, dar unii foşti anchetatori sunt de părere că ar trebui, deoarece SUA şi alte guverne occidentale bănuiesc că în spatele prăbuşirii din 23 august a avionului Embraer Legacy 600, care are un record de siguranţă bun, s-ar afla Kremlinul, care a negat însă orice implicare. 

ACTUALIZARE 9.45. Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 28 de rachete ruseşti şi 15 din cele 16 drone lansate în cursul nopţii de Rusia, a declarat miercuri generalul Valeri Zalujni, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, informează Reuters.

„Cel mai puternic” atac asupra Kievului înregistrat din primăvară

ACTUALIZARE 9.15. Atacul cu rachete și drone asupra Kievului, care a avut loc miercuri dimineață, a fost „cel mai puternic” înregistrat din primăvară, au declarat autorităţile. 

Peste 20 de rachete şi drone au fost „distruse de forţele de apărare aeriană” peste noapte, a anunţat Administraţia Militară a oraşului Kiev pe Telegram, descriind atacul aerian drept „cel mai puternic” care a lovit oraşul din primăvară. „Inamicul a lansat un atac masiv, combinat, folosind drone şi rachete”, a precizat administraţia.

Şase case private, un cimitir şi o clădire cu două etaje au fost avariate ca urmare a căderii unor fragmente din rachetele distruse în regiunea Kiev, potrivit poliţiei naţionale ucrainene. 

Doi morți în Kiev

ACTUALIZARE 7.45. Cel puţin două persoane au fost ucise şi una rănită la Kiev în urma atacului rusesc de miercuri dimineață, a scris primarul Vitali Kliciko pe Telegram.

Cadavrele a două persoane au fost găsite într-o clădire nerezidenţială, iar o persoană a fost rănită de cioburi de sticlă, a spus Kliciko.

Resturi de la ţinte distruse de apărarea antiaeriană au căzut pe mai multe clădiri din capitala Ucrainei, relatează The Guardian. Mai multe clădiri au luat foc.

La Kiev s-au auzit explozii încă din primele ore ale zilei de miercuri. Un reporter AFP a auzit cel puţin trei explozii puternice în centrul Kievului în jurul orei 5 dimineaţa.

Serviciile de urgenţă acţionează şi în cartierul Darnîţki din sudul capitalei, unde resturi au căzut pe un centru comercial, a scris Popko pe Telegram.

Atac cu rachete asupra Kievului

ACTUALIZARE 7.35. Un atac cu rachete a vizat miercuri dimineaţă Kievul, unde s-au auzit explozii, au informat autorităţile civile şi militare ucrainene.

„În districtul Darniţkii din Kiev au căzut resturi pe acoperişul unei unităţi comerciale. La faţa locului s-au deplasat serviciile de urgenţă”, a declarat pe Telegram şeful administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko.

Se verifică dacă sunt victime.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, informase mai devreme despre „explozii în oraş”.

Baza militară din Pskov, atacată cu drone

Dronele ucrainene au vizat Rusia în atacuri desfăşurate peste noapte care au distrus avioane militare şi au perturbat traficul aerian, au declarat oficialii ruşi miercuri dimineaţă, relatează Reuters.

Atacuri ale avioanelor fără pilot ucrainene au fost raportate în regiunile Pskov, Briansk, Kaluga, Orlov şi Riazan, precum şi în peninsula Crimeea ocupată de Rusia, au declarat oficialii ruşi.

Ucraina şi-a intensificat războiul dronelor în ultimele luni, lovind deseori ţinte pe teritoriul Rusiei, în paralel cu o ofensivă terestră care întâmpină o rezistenţă puternică pe liniile de front din sud şi est.

Cel mai semnificativ atac pare să fi fost în Pskov, la aproximativ 660 km nord de frontiera ucraineană, în apropiere de graniţele cu Estonia şi Letonia, unde oficialii ruşi au declarat că patru avioane militare de transport Il-76 au fost avariate.

Agenţia de ştiri TASS, care citează serviciile de urgenţă, a relatat că patru avioane de transport Il-76, pe care armata rusă s-a bazat mult timp, au fost avariate pe aerodromul militar. Două dintre avioane „au fost cuprinse de flăcări”, a adăugat agenţia.

Imagini publicate de guvernatorul din Pskov pe aplicaţia de mesagerie Telegram arată fumul care se ridică dintr-un incendiu mare, în timp ce se aud sirene şi o explozie. Alte postări pe canalele Telegram au arătat sisteme antiaeriene în acţiune în jurul oraşului, care se află la doar 32 km est de graniţa cu Estonia.

„Potrivit evaluărilor iniţiale, nu s-a întâmplat nimic grav, dar este greu de determinat acest lucru pe timp de noapte. Dacă totul este în ordine, aeroportul îşi va relua operaţiunile normale joi”, a scris guvernatorul Mihail Vedernikov pe Telegram, adăugând că nu s-au înregistrat răniţi.

Pe de altă parte, oficiali militari şi din domeniul apărării din Rusia au declarat că trei drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii sudice Briansk, una deasupra regiunii centrale Orlov şi una deasupra regiunii Riazan, la sud de Moscova.

Spaţiul aerian din jurul aeroportului Vnukovo din Moscova a fost închis pentru scurt timp, a relatat TASS.

Rusii au distrus patru ambarcaţiuni militare rapide ucrainene, în Marea Neagră

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un avion al aviaţiei maritime a Flotei Mării Negre a distrus în Marea Neagră patru ambarcaţiuni militare rapide ucrainene, care aveau la bord până la 50 de persoane.

„La 30 august, în jurul orei 00:00, ora Moscovei, un avion de aviaţie navală al Flotei Mării Negre a distrus în apele Mării Negre patru ambarcaţiuni militare rapide cu grupuri de debarcare ale personalului forţelor pentru operaţiuni speciale ucrainene, în total până la 50 de persoane”, a declarat ministerul, citat de TASS.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării raportase distrugerea a două drone ucrainene deasupra Mării Negre. Acestea încercau să atace obiective de pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit Moscovei.

Atacurile cu drone au avut loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat un nou pachet de asistenţă militară pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, care a lansat o invazie la scară largă a vecinului său în februarie 2022. Pachetul include echipamente suplimentare de deminare, rachete pentru apărare aeriană, plus muniţie pentru artilerie şi arme de calibru mic, a precizat Blinken într-un comunicat.

Editor : G.M.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *