Care sunt alimentele pe care le poți mânca chiar dacă sunt mucegăite, conform unui specialist în siguranță alimentară
0 6 minute 2 săptămâni

Când vine vorba de siguranța alimentară, mulți sunt adepți ai vechii zicale: „Când ai îndoieli, le arunci”. Însă a fi precaut implică deseori să renunți la alimentele scumpe, poate chiar înainte de a fi nevoie, relatează Daily Mail.

Mucegaiul se dezvoltă în mod natural pe alimente. Foto: Arhivă

Mucegaiul se dezvoltă în mod natural pe alimente. Foto: Arhivă

Unele alimente, cum ar fi brânzeturile tari (n.red de exemplu: cheddar, parmezan și pecorino), pot fi salvate. Însă unele tipuri de produse lactate alterate și cele care prezintă pete multicolore te pot băga în spital. 

Dr. Keith Schneider, specialist în siguranța alimentară la Universitatea din Florida, a spus pentru sursa citată că, deși nu-i face plăcere să le spună oamenilor să arunce alimentele într-o perioadă în care costurile sunt mai mari decât au fost în ultimii ani, „sunt mai îngrijorat de faptul că le spun persoanelor să salveze alimente care sunt potențial dăunătoare„. 

„Unele mucegaiuri produc toxine”

Cu toate că bacteriile periculoase, precum E. Coli, nu pot fi observate pe alimente, specialiștii recomandă consumatorilor să fie atenți la schimbările de culoare sau de textură care ar putea indica o alterare. 

Mucegaiul este un tip de ciupercă care se dezvoltă în mod natural pe alimente și care joacă un rol important în descompunerea materiei. Se înmulțește prin producerea de spori care se pot răspândi în aer și se dezvoltă cel mai bine în medii calde și umede. 

Nu toate mucegaiurile sunt patogene. Uneori, unele mucegaiuri produc toxine, dar dacă nu ești expert în mucegaiuri este greu de spus care sunt patogene”, a afirmat specialistul. 

Unele mucegaiuri sunt inofensive și pot fi îndepărtate prin îndepărtarea zonei afectate de pe alimente, dar alte tipuri de mucegai produc micotoxine, care pot, în cel mai fericit caz, să provoace disconfort intestinal și vărsături și, în cel mai rău caz, să ducă la afectarea organelor și la unele tipuri de cancer. 

Micotoxinele sunt produse de anumite tipuri de mucegai, inclusiv de speciile Aspergillus, Penicillium, Fusarium verticillioides și Fusarium proliferatum. 

Anumite brânzeturi sunt deosebit de predispuse la apariția micotoxinelor. Brânzeturile moi și semi- moi au un conținut relativ ridicat de umiditate, ceea ce constituie un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. 

Dacă aveți brânză moale, cum ar fi gorgonzola sau mozzarella, aruncați-o, deoarece mucegaiul neplăcut poate emite toxine care ar putea să se răspândească prin lichid. 

Pentru brânzeturile tari, cum ar fi cheddarul, puteți tăia un centimetru și în acest fel puteți evita orice toxine care s-ar fi putut forma”, a transmis dr. Schneider. 

Brânzeturile tari pot rezista între trei și patru săptămâni după ce au ambalajul a fost deschis, dacă sunt păstrate în mod corespunzător. De asemenea, brânzeturile moi rezistă, de obicei, în jur de o săptămână după deschiderea ambalajului. Iaurtul, ca și brânzeturile moi, trebuie aruncat și el dacă apare mucegaiul. 

Peste 40 de milioane de americani se îmbolnăvesc anual din pricina alimentelor alterate

Un tip de mucegai care se dezvoltă pe produse, Stachybotrys chartarum, cunoscut sub numele de mucegai negru sau mucegai negru toxic, produce micotoxine în cazul fructelor și legumelor depozitate în medii umede. 

Acest tip de mucegai apare sub forma unor puncte și pete negre pe fructe și legume, cel mai frecvent pe roșii. 

Expunerea la aceste micotoxine poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme respiratorii, reacții alergice, iritații ale pielii și, în cazuri grave, simptome neurologice sau leziuni ale organelor. 

De asemenea, pâinea, precum cea toast, nu ar trebui salvată. Cel mai frecvent tip de mucegai care se dezvoltă pe pâine se numește Rhizopus stolonifer, care apare sub forma unor pete albe sau cenușii pe suprafața pâinii și se poate răspândi rapid dacă nu este controlat. 

Aceasta poate produce spori care pot provoca reacții alergice și probleme respiratorii. 

Produsele mai tari, cu coajă, cum ar fi morcovii și merele, pot fi uneori salvate în același mod în care pot fi salvate brânzeturile tari. 

Ciocolata, care poate prezenta, de asemenea, pete albe, poate fi salvată uneori, în funcție de cât de răspândite sunt petele de mucegai. Petele albe sunt inofensive – ele apar atunci când ciocolata intră în contact cu umiditatea. 

De reținut că, probabil, tableta de ciocolată nu va avea același gust bun sau aceeași textură cremoasă. 

Se estimează că 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc în fiecare an din pricina alimentelor alterate. În jur de 128.000 sunt spitalizați și 3.000 de persoane mor. 

În ceea ce privește siguranța alimentară, o concepție greșită și des întâlnită este importanța datei de valabilitate. O gamă largă de alimente, în special cutii de lapte, sunt prevăzute cu date pe care mulți oameni le respectă, aruncând la gunoi produse care, probabil, mai erau încă bune pentru câteva zile. 

Laptele ar trebui aruncat dacă miroase urât, dar Dr. Schneider a adăugat că, dacă este păstrat în mod corespunzător la frigider, îl puteți consuma în jur de șapte zile de la data expirării. 

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *