CCR, decizie pensionare. Articolul-cheie lăsat de judecătorii Curții Constituționale
0 3 minute 8 luni

Curtea Constituțională a României a admis, în ședința din 5 octombrie, cu unanimitate de voturi, ”obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 2-11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În esență, dispozițiile criticate condiționează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, ceea ce atrage încălcarea art.1 alin.(5) și art.47 alin.(2) din Constituție. Or, Curtea a reținut că excluderea sau limitarea unui drept/libertăți fundamentale nu mai reflectă o chestiune de proporționalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale în stat (respectarea drepturilor și libertăților fundamentale – art.1 alin.(3) din Constituție). 

Curtea a constatat și că o condiționare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcție în sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituție, întrucât s-ar crea regimuri juridice paralele în funcție de drepturile aflate în discuție.

De asemenea, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plății pensiei și nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat că se încalcă și dreptul de proprietate garantat de art. 44 din Constituție” arată decizia CCR. 

Însă decizia CCR a lăsat un articol-cheie, foarte important, respectiv Articolul 1, care prevede că la vârsta de pensie, angajatul trebuie să facă cerere la angajator dacă poate continua în activitate după pensionare. Prin urmare, decizia este pur administrativă, bazându-se pe o cerere pe ordine ierarhică.

3. -imagine fara descriere- (ccr-1_10052000.jpg)

4. -imagine fara descriere- (ccr-2_91975500.jpg)

Conform articolului care nu face obiectul deciziei de neconstituționalitate a CCR, persoanele angajate pe baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire, pot continua în activitate în baza unui acord anual al unității angajatoare. Dacă angajatorul nu emite acordul, angajarea încetează de drept la data îndeplinirii vârstei legale de pensionare sau la data expirării acordului anual. Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare și care continuă activitate în condițiile menționate mai sus, pot solicita înscrierea la pensie și înainte de 70 de ani. Cererea se face cu 30 de zile calendaristice înainte de data pensionării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *