Dolarul scade, în timp ce acțiunile cresc pe fondul tensiunii de pe piața americană a muncii
0 6 minute 9 luni

Dolarul scade, acțiunile cresc pe fondul unei piețe americane a muncii încă tensionate.

Dolarul s-a relaxat în timp ce un indicator al acțiunilor globale a crescut, joi, ca urmare a faptului că investitorii se străduie cum să judece cel mai bine situația tensionată de pe piața muncii din SUA și Rezerva Federală care semnalizează că ratele dobânzilor vor rămâne la un nivel mai ridicat pe o perioadă mai lungă de timp, transmite Reuters.

Pe de altă parte, bursele europene și-au revenit după trei zile de pierderi, dar principalii trei indice de pe Wall Street au redus pierderile timpurii pentru a se tranzacționa, iar randamentele titlurilor de trezorerie cu scadență pe termen lung au oscilat sub maximele ultimilor 16 ani, înainte de un raport foarte așteptat privind locurile de muncă din SUA.

Prețul petrolului și-a extins pierderile puternice de miercuri, în condițiile în care cererea rămâne încă nesigură, în timp ce piața se confruntă cu o criză monetară despre care Mary Daly, președintele Fed din San Francisco, a declarat, joi, că se află ”bine” în teritoriul restrictiv.

Daly a afirmat pentru Economic Club New York că forța de muncă este în continuă ”răcire”, iar inflația se îndreaptă spre ținta de 2%, ”putem menține ratele dobânzilor la un nivel stabil și să lăsăm efectele politicii să lucreze în continuare”.

Dar piețele au stabilit o rată neutră mai mare decât cea pe care Fed crede că va fi, a afirmat Mike Sanders, șeful departamentului de taxe de la Madison Investments din Madison (Wisconsin).

”Ei sunt angajați într-o poziție mai înaltă pentru mai mult timp și nu există incertitudine cu privire la locul neutru”, spune Sanders.

Cererea ajutoarelor de șomaj, sub estimările specialiștilor

Cererile inițiale pentru ajutoarele de șomaj au crescut cu 2.000, până la 207.000, în ultima săptămână a lui septembrie, potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, în timp ce economiștii întrebați de cei de la Reuters au estimat că până în ultima săptămână vor fi  210.000 de cereri.

”Este destul de evident că piața muncii și consumatorii o duc bine. Cererile sunt foarte, foarte scăzute”, a mai spus Sanders. Dacă acestea ar crește până la 250.000 de până la finalul anului, ”ar fi un semn evident că sunt pierderi pe piața muncii”.

Obligațiunile de trezorerie cu scadență pe termen lung au fost stabile sau puțin mai mari, în timp ce nota de referință pe 10 ani a scăzut după ce a tins 4,884%.

Piețele financiare văd șansele ca Fed să majoreze dobânzile la 22,2% și au estimat că rata dobânzii pentru împrumuturi ”peste noapte”  a Băncii Centrale Americane va rămâne peste 5% până în iunie 2024.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,375%, în timp ce euro a crescut 0,4% până la 1,0545 dolari. Yenul s-a întărit cu 0,43% față de dolar, la 148,43, sub pragul de 150 văzut ca un posibil prag care poate duce la o intervenție a Băncii Japoniei.

Analiștii au speculat la începutul acestei săptămâno că autoritățile japoneze vor interveni să susțină moneda, dar datele privind piața monetară a Băncii Japoniei au arătat că a fost puțin probabilă.

În ciuda recentei reveniri a dolarului, analiștii se așteaptă la o slăbiciune, arată un sondaj Reuters.

Principalii indici, fluctuații la minimele anterioare

Pe Wall Street, principalii indici au scăzut de la minimele anterioare. Indicele Dow Jons Industrial Average a crescut cu 0,02%, iar Nasdaq Composite a rămas stabil, în timp ce S&P 500 a pierdut 0,02% cu bunuri de consum de bază conducând sectoarele în declin.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale europene au fost mixte, cu randamentul de referință al obligațiunilor germane pe termen de 10 ani care a scăzut cu un punct de bază, la 2,885%.

”Investitorii sunt îngrijorați de faptul că vârful de cerere pentru consumul de combustibil este în spatele nostru. Dar piața  va fi în continuare
insuficient aprovizionată până la sfârșitul anului. Se caută un
echilibru”, spune Dennis Kissler, vicepreședinte al BOK Financial.

Totodată, prețul aurului a scăzut pentru a noua sesiune consecutivă. Contractele ”future” pe aurul din SUA au scăzut cu 0,2%, la 1.831,8 dolari pe uncie.

Citește și:  Prețul petrolului crește vertiginos din cauza exporturilor mai mici ale Rusiei și Arabiei Saudite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *