EIG a contestat la CJUE raportul privind Euroins România
0 4 minute 9 luni

Euroins Insurance Group (EIG) AD a depus un recurs oficial la CJUE în legătură cu raportul EIOPA privind evaluarea rezervelor tehnice ale Euroins România la data de 30 septembrie 2022.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Euroins Insurance Group (EIG) AD a depus un recurs oficial la CJUE în legătură cu raportul EIOPA

Euroins Insurance Group (EIG) AD, parte a Eurohold Bulgaria AD, a depus un recurs oficial la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu așa-numitul raport al EIOPA emis la 28 martie 2023 și care se referea la evaluarea rezervelor tehnice ale Euroins România la data de 30 septembrie 2022.

Contestația depusă la CJUE face parte din seria de acțiuni menite să protejeze acționarii și părțile interesate ale EIG împotriva prejudiciilor cauzate de modul în care a fost întocmit, emis și prezentat acest raport.

De asemenea, își propune să asigure o transparență deplină asupra evoluției situației Euroins România (EIRO), căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a revocat licența de funcționare pe 17 martie 2023. EIG a considerat că decizia ASF încalcă legislația UE și legislația națională, și de aceea a contestat-o în instanță.

Sesizarea CJUE garantează, de asemenea, că legea UE a fost aplicată în mod consecvent de către toate instituțiile UE și autoritățile de reglementare relevante din statele membre.

Raportul EIOPA privind rezervele tehnice ale Euroins România a fost emis pe 28 martie, la 11 zile după ce ASF a retras licența EIRO. Niciun document oficial nu a fost publicat de EIOPA în același timp cu referire la acest raport, și nici un fel de document oficial în acest sens nu a fost de fapt înaintat către EIG.

Aceasta a însemnat incapacitatea de a se informa cu privire la constatări, de a se apăra și de a răspunde afirmațiilor din spațiul public, în condițiile în care în zilele următoare, părți fragmentate din acest raport al EIOPA au fost scurse în presă către câteva publicații românești, ceea ce constituie o altă încălcare a regulilor din domeniu.

În plus, același raport a fost prezentat de ASF Curții de Apel București, care a limitat suplimentar capacitatea EIG de a asigura cea mai bună protecție juridică posibilă pentru interesele clienților și acționarilor săi asigurați.

Ulterior, grupul de asigurări a contestat acest raport la Camera de Apel (BoA) a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), susținând că a prejudiciat în mod semnificativ dreptul la apărare al companiei, nu a respectat principiile UE ale statului de drept și a ignorat solicitarea inițială a grupului de revizuire imparțială și independentă a rezervelor ЕIRO. La 8 iunie, Consiliul de Administrație al ESA a decis să nu revizuiască recursul EIG pe fond.

EIG a respectat întotdeauna toate cerințele EIOPA, autoritățile locale de reglementare și legislația UE”, se arată în comunicat.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *