Culise. Care sunt ultimele măsuri de austeritate discutate de liderii PNL și PSD. 200.000 de posturi ar putea fi desființate
0 3 minute 10 luni

Liderii PNL și PSD se văd în această după-amiază, pentru a discuta despre măsurile de austeritate pe care ar trebui să le ia Guvernul, pentru a reduce din deficitul bugetar. Sunt vizate atât diminuarea cheltuielilor, dar și tăierea de posturi neocupate.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cei doi președinți de partid FOTO Inquam Photos

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cei doi președinți de partid FOTO Inquam Photos

Liderii celor două partide au un set mare de măsuri pe care trebuie să-l discute. De exemplu, deși inițial s-a avansat ideea că s-ar putea renunța la voucherele de vacanță ale bugetarilor, idee înaintată de o facțiune a PNL, până la urmă s-ar putea ajunge doar la impunerea aplicării impozitului de CASS a acestor beneficii. Măsura ar aduce înapoi la stat peste un miliard de lei, potrivit estimărilor, susțin surse din Coaliție.

Impozitul pe dividente, adică o creștere la 10%, pare să nu mai fie o măsură așa de sigură, pentru că deja mediul de afaceri a fost vizat de o creștere de la 5% la 8% la începutul anului.

Un punct comun pentru ambele partide este taxarea companiilor care externalizează profituri în afara granițelor, însă nu e stabilit încă procentul. Ultimele informații din Coaliție arată că IT-iștii nu vor mai fi vizați de vreo măsură de reducere a veniturilor. În schimb, continuă discuțiile privind CASS-ul la cei din agricultură și zona construcțiilor. 

De asemenea, este o înțelegere de principiu ca Româmia să mențină doar două cote de TVA: 9% și 19%.

Pe de altă parte, Ciolacu vrea o reducere aparatului de stat, iar desființarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor PSD. Ar urma să fie desființate 200.000 de posturi.

Atât Ciolacu, cât și Ciucă, sunt pe aceeași linie în ceea ce privește reducerea cheltuielilor – carburant folosit, mobilier și alte produse. 

Calculele privind deficitul

Potrivit informațiilor „Adevărul”, la nivelul PNL este luată în considerare acceptarea și discutarea cu Comisia Europeană a unei țintei de deficit excesiv la 4,9% în acest an, însă prin promisiuni și decizii ferme de economisere la nivel de cheltuieli, în timp ce social-democrații văd marja acestui deficit excesiv la 5,3%. Reamintim că România s-a angajat la und eficit excesiv de 4,4% din PIB în anul 2023, ceea ce e foarte greu, spre imposibil, de ajuns. Calculele din prezent, discutate la nivelul Coaliției, susțin că fără luarea unor măsuri ținta de deficitul ar ajunge la finalul anului la 6,8%.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *