Ambasadorul Chișinăului la Moscova, convocat la MAE rus după ce Moldova a expulzat un diplomat al Rusiei
0 6 minute 1 an

Lilian Darii, ambasadorul R. Moldova în Rusia, a fost convocat marți la sediul Ministerului de Externe rus. Măsura a fost luată de Moscova ca răspuns la decizia Chișinăului privind declararea unui diplomat rus persona non-grata, potrivit presei ruse.

Ambasadorul Rep. Moldova la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. FOTO: Arhivă

Ambasadorul Rep. Moldova la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. FOTO: Arhivă

Potrivit presei ruse, diplomatul moldovean a fost convocat în dimineața zilei de marți la sediul Ministerului de Externe de la Moscova. Jurnaliștii ruși mai scriu că Lilian Darii a ieșit din clădire după jumătate de oră, menționând că discuția ,,a fost constructivă”.

„Este o rutină diplomatică, trebuie să discutăm uneori anumite probleme, iar astăzi a fost o astfel de zi”, a spus Lilian Darian, precizând că ne îndreptăm spre pace și bunătate. 

Am încercat să aflăm un punct de vedere de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, însă Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al șefului diplomației din țara vecină, nu a putut fi contactat până la publicarea știrii.

Reacția ambasadei ruse în Republica Moldova

Săptămâna trecută, reprezentanții ambasadei Rusiei în Republica Moldova au calificat drept o acțiune neprietenoasă decizia Ministerului de Externe de la Chișinău prin care un diplomat rus a fost declarat persona non-grata, precizând că aceasta nu va rămâne fără răspuns. 

În data de 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău l-a convocat la sediu pe ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i fi comunicată hotărârea luată în cazul oficialului rus. 

,,Pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a declarat drept persoana non-grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, au precizat angajații MAEIE. 

Tot în ziua respectivă, diplomatul expulzat, dar și un alt angajat al ambasadei ruse au rămas fără cartela de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău.

Deciziile au fost luate după ce premierul Dorin Recean a venit cu solicitări în acest sens în debutul ședinței Executivului, sugerând parlamentarilor să nu mai invite în Republica Moldova reprezentanți ai Federaţiei Ruse. 

,,Cetățenii care temporar sunt deputați și invită, aici, cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul, Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități și asta vreau să le spun acestor cetățeni, și nu trebuie să se pună în ,,poară” cu Poliția de Frontieră, și cu autoritățile din Aeroport. Nu le face față, le reamintesc, ei sunt temporar deputați, asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii Republicii Moldova în exercitarea funcției”, a spus prim-ministrul.

Incidentul în care a fost implicat liderul Tatarstanului 

La începutul săptămânii trecute, Rustam Minnikhanov, liderul Republicii Tatarstan (n.r republică a Federaţiei Ruse), care planifica să ajungă în Republica Moldova pentru a susține un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia, nu a fost lăsat să intre în țară de polițiștii de frontieră. 

,,Sunt false și declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a menționat purtătoare de cuvânt a IGPF, Raisa Novițchi.

Rustam Minnikhanov a fost invitat în țara vecină de Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și de Victor Petrov, candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia care vor avea loc în data de 30 aprilie. 

Președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă se numără printre membrii cheie ai partidului „Edinaia Rossia” afiliat lui Vladimir Putin.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *