„Acord de principiu” al celor 27 de țări UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova
0 4 minute o săptămână

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe pe 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, potrivit AFP, citată de Agerpres.

comisia europeana Carl Court/Getty Images

„Ambasadorii şi-au dat acordul de principiu asupra cadrului pentru negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie”, a indicat preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Reuniune ministerială, săptămâna viitoare

Decizia urmează să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale pe 21 iunie.

Amintim că, în luna martie a acestui an,  Comisia Europeană a propus ca statele candidate la aderarea la UE, precum Ucraina, Republica Moldova şi cele din Balcanii Occidentali, să fie integrate blocului comunitar în mod „gradual” şi printr-un proces cu măsuri „reversibile”.  

Comisia Europeană a solicitat și reformarea mecanismului decizional european în sensul de a diminua aplicarea regulii unanimităţii, astfel încât state individuale sau grupuri mici de state să nu mai poată bloca decizii ce impun în prezent aplicarea acestei reguli, precum cele referitoare la fiscalitate sau politica externă.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a salutat acest pas. „Ne respectăm promisiunile şi vă vom sprijini pe drumul lung spre aderare”, le-a spus el acestor două ţări, pe reţeaua socială X.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

Însă Ungaria a frânat până în prezent deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile.

La rândul său, Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova.

Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică dificultăţi, începând cu finanţarea.

UE a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie 2023.

În martie, președenția belgiană a dat undă verde negocierilor de aderare cu Bosnia, iar negocieri au fost deschise şi cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord, reaminteşte AFP, citat de Agerpres.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *