„La un pas de un incident diplomatic”. O prăjitură din meniul pentru Macron și Xi Jinping a fost înlocuită pentru că amintea de Rusia
0 3 minute 2 săptămâni

O prăjitură „rusă” cu praline, o specialitate din Pirinei, care făcea parte din meniul ales de către Eric Abadie, proprietarul unui restaurant din Trecătoarea Tourmalet, prietenul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, a fost înlocuită marţi cu o tartă cu afine, din motive diplomatice, la masa special pregătită în escapada personală în Pirinei în a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui chinez, Xi Jinping, dezvăluie Depeche du Midi, citată de Le Figaro, potrivit News.ro.

Desertul a fost înlocuit din cauza numelui sensibil în contextul geopolitic, iar un „incident diplomatic” a fost evitat cu succes, scrie cotidianul francez.

Preşedinţii francez, Emmanuel Macron, şi chinez, Xi jinping, au luat masa marţi, împreună cu soţiile lor, în Strâmtoarea Tourmalet.

Macron a ales un cadru autentic şi intim

Macron a ales un cadru autentic şi intim, restaurantul la altitudine al prietenului său Eric Abadie, un cadru ideal pentru o abordare sinceră a unor subiecte spinoase, printre care şi războiul din Ucraina.

Chinese President Xi Jinping Visit To France - Day Two
Emmanuel Macron și Xi jinping au luat masa marţi, împreună cu soţiile lor, în Strâmtoarea Tourmalet. FOTO: Profimedia Images

În meniu s-au aflat feluri specifice din Pirinei.

Ca aperitiv s-a servit „garbure”, o supă tradiţională locală.

Apoi „umăr de miel confit” cu jambon de porc negru din Bigorre, fasole din Tarbais şi ceapă.

A urmat un platou de brânzeturi Dominique Bouchait, iar ca desert bucătarul prevăzuse un produs de patiserie specific Bearnului şi Ţării Bascilor – „le russe”.

Este vorba despre o pastă de biscuiţi cu migdale şi praline, o prăjitură originară din Oloron-Sainte-Marie, a cărei reţetă, potrivit legendei, provine din Crimeea.

Prăjitura amintește de câmpiile înzăpezite din Rusia

Pudrată cu zahăr, ea aminteşte câmpiile înzăpezite din Rusia.

Casa Artigarrede, o patiserie de familie care deţine secretul reţetei din 1920, scrie pe site că François Mitterrand a introdus acest desert în bucătăria Palatului Elysee şi că succesorii acestuia, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, au oferit această prăjitură multor şefi de stat aflaţi în vizite oficiale.

Însă, într-un contextul geopolitic sensibil, pe fondul războiului din Ucraina, acest desert extrem de apreciat de către Emmanuel şi Brigitte Macron a fost înlocuit cu o tartă cu afine, dezvăluie Depeche du Midi.

Editor : B.C.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *