Pastele nu e sarbatoarea burtii! Avertizarile unui medic
0 6 minute 2 săptămâni

Paștele nu e sărbătoarea burții! Avertizările unui medic

04 May, 2024 14:56


04 May, 2024 14:56

ZIUA de Constanta





351




Marime text

  • Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat într-un interviu cum ar trebui să mâncăm de sărbători astfel încât să nu ne punem în pericol sănătatea. Este vorba despre cantitatea de alimente pe care o consumăm, cantitate care ar trebui să fie proporţională cu mişcarea pe care o facem, spune dr. Negru.
  • Măncărurile de sărbători ar trebui consumate în cantităţi mici, alternate apoi cu mişcare, mai spune medicul, mai ales dacă înainte a existat o perioadă de post.

Carnea de mânzat, de exemplu, este una mai greu de digerat şi ar trebui să fie consumată în cantitate mică şi însoţită neapărat de legume, mai spune medical, conform știripesurse.ro.

„Recomand ceea ce spune toată lumea: dacă nu alergăm mai mult, de ce să mâncăm mai mult? Vrei să mănânci doi mici şi o bere, nu te opreşte nimeni, de la doi mici, însă, la 20 e mare distanţă. Şi dacă mănânci doi mici, de ce să mai mănânci şi o friptură mare? Aici e toată povestea. Şi cu Paştele, la fel.
Te înfometezi cronic în perioada postului, nimeni nu spune să nu mănânci bucatele tradiţionale de Paşte, mănânci un ou, nu mănânci 20 de ouă. Dacă mănânci un ou, poţi să mănânci şi nişte drob. Cât? Un 25-50 de grame, de ce trebuie să mănânci mai mult? Vrei şi o bucăţică de friptură de miel, cine spune să nu mănânci, foarte bun, dar, vedeţi dumneavoastră, carnea de mânzat este o carne relativ greu de digerat. O bucăţică mica, mestecată bine şi cu multe legume alături, de aia s-a inventat stufatul, nu?

Este vorba că să mănânci puţin, nimeni nu te obligă să mănânci tot. Pacienţii mai vechi ştiu, când intră în cabinet nici bună ziua, nici altceva, întâi se duc şi se suie pe cântar, şi îl întreb, că erai durduliu şi eu ţi-am dat un regim să slăbeşti. El îmi spune ”Păi a fost Paştele sau a fost Crăciunul”, şi eu îl întreb: ”De Paşte, de Crăciun, ai alergat mai mult? Nu. Atunci de ce ai mâncat? Mâncarea totuşi este făcută ca să-ţi acopere necesarul energetic, în niciun caz de plăcere şi de bucurie””, a explicat medicul.

Medicul Doru Negru vorbeşte despre complicaţiile care pot apărea după un consum excesiv de alimente. Pancreatita acută şi atacul de gută, printre pericole. Totul se reduce la cât mănânci, ci nu neapărat ce mănânci, spune dr. Negru.

„Aprob şi înţeleg plăcerea şi bucuria, dar întrebarea e cât, nu ce. Păi zice, a fost Paştele, nu am alergat mai mult. De ce ai mâncat? Nu ţi-am interzis să mănânci, eu ţi-am zis uite, mănânci şi ou, şi stufat şi ciorbă, şi friptură ş drob, 100 de grame toate. Păi cum 100 de grame? Atât ai alergat, atât mănânci.
Dacă mănânci puţin, nu se întâmplă nimicDar vedeţi, sunt intoxicaţiile cu mâncare, intoxicaţia cronică care se cheamă obezitate şi cea acută care se cheamă indigestie sau toxiinfecţie alimentară.
Poţi să facă pancreatită acută că mănânci foarte mult odată, poţi să faci atacul de gută că ai mâncat foarte multă carne de mânzat, de animal tânăr, de miel.

 
Purine, purimidine, astea sunt nişte proteine care prin mecanismul de digestie se transformă în acid uric iar acidul uric se elimină renal sau se depune în articulaţii şi te doare de-ţi sar capacele. Ideea e cât mănânci, nu ce mănânci. Nimeni nu spune să nu mănânci, dar de aici până la a recupera tot ce nu ai mâncat într-o lună înainte de Paşte mi se pare absurd şi penibil”, a precizat medicul.
 

 
 Citește și
 
 Meniu special de Paște pentru pacienţii din spitalele din Constanța! Nu lipsesc preparatele tradiționale (GALERIE FOTO)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *