Acord european pentru protejarea cablurilor și conductelor din Marea Nordului de posibile atacuri rusești
0 4 minute 2 săptămâni

Mai multe țări europene importante cu granițe maritime la Marea Nordului au semnat marți un acord de colaborare pentru a proteja infrastructura subacvatică, inclusiv de posibile atacuri rusești.

Conductele Nord Stream din Marea Nordului

Mai multe țări europene au semnat un acord pentru protejarea infrastructurii subacvatice

Cele șase țări implicate – Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Norvegia și Țările de Jos – au semnat o declarație comună despre care au spus că le va permite să schimbe informații, scrie Reuters.

Amenințările la adresa cablurilor și conductelor submarine au devenit un punct central de securitate pentru țările vest-europene în urma exploziilor din septembrie 2022 de pe conductele Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gaze din Rusia către Germania peste Marea Baltică.

În mai 2023, NATO a declarat că Rusia ar putea sabota cablurile submarine pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru că sprijină Ucraina, în timp ce riscurile de securitate globală au crescut și mai mult după războiul din Gaza.

„Marea Nordului este puterea care conduce ambițiile Europei privind energia regenerabilă și zero, contribuind la consolidarea securității energetice pe continent. Așadar, este esențial să îi protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor”, a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic pentru energie nucleară și regenerabile. 

Consolidarea legăturilor cu vecinii noștri cheie din nordul Europei, așa cum le avem astăzi, va face exact acest lucru, asigurându-ne că infrastructura este rezistentă împotriva celor care ar putea încerca să o amenințe sau să o perturbe”, a adăugat el.

În octombrie 2022, fostul director CIA John Brennan spunea că fisurile provocate gazoductelor Nord Stream 1 și 2 în urma unor explozii subacvatice, cel mai probabil opera sabotajului rus, sunt un semnal al faptului că Putin ar putea folosi și alte mijloace ale războiului hibrid împotriva Occidentului.

Rusia este „cel mai probabil suspect” al incidentelor de care au fost afectate gazoductele Nord Stream 1 și 2 pe mai multe porțiuni, a declarat fostul director CIA John Brennan, adăugând că aceste acte de sabotaj au scopul de a „semnala Europei faptul că Rusia poate acționa dincolo de granițele Ucrainei”.

Ar putea fi un indiciu al faptului că Rusia este decisă să facă orice crede că ar fi necesar în scopul de a slăbi hotărârea Europei. Ar putea fi pur și simplu să fie «prima salvă» a altor lucruri care s-ar putea abate asupra Europei”, a avertizat Brennan.

De aceeași părere este și Andrea Kendall-Taylor, fost ofițer superior și fostul coordonator al Consiliului Informațiilor Naționale (2015-2018), care a declarat pentru Insider că are convingerea că fisurarea conductelor și scurgerile de gaz au fost un act „intenționat” de sabotaj efectuat de Rusia.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *