15 februarie, ziua în care s-a născut actrița Jane Seymour din „Dr. Quinn”. Încep grevele la Atelierele Grivița
0 12 minute 2 săptămâni

În 1840 s-a născut Titu Maiorescu, fondatorul Junimii, membru fondator al Societății Academice Române, iar în 1851, Spiru Haret, organizatorul învățământului românesc. În anul 1951 s-a născut actrița Jane Seymour, celebră pentru rolul din serialul „Dr Quinn”.

1951: S-a născut Jane Seymour, actriță americană  

Jane Seymour împlinește 73 de ani FOTO Profimedia

Jane Seymour împlinește 73 de ani FOTO Profimedia

Actriţa Jane Seymour, 73 de ani, este cunoscută mai ales pentru rolul din serialul “Dr. Quinn”, însă nu a renunţat la scenă şi joacă în continuare. Pe lângă proiectele profesionale, îşi concentrează atenţia asupra unor cauze nobile, pe care le sprijină prin fundaţia sa Open Hearts (n.r. – Inimi Deschise). Cum a ajuns să se dedice filantropiei?

În toată cariera sa actoricească, Seymour a primit şase nominalizări Emmy şi a câştigat o singură dată premiul cu rolul interpretat în pelicula „Onassis: The Richest Man in the World” (1988). Un lucru mai puţin cunoscut este faptul că tocmai rolul care i-a adus premiul Emmy era cât pe ce să-i fie fatal. Interpretând-o pe Maria Callas, vedeta hollywoodiană a intrat în moarte clinică, în Spania. Avea numai 36 de ani, scrie clickpentru femei.ro.

După cum spuneam, Jane Seymour juca rolul Mariei Callas, în filmul TV, faimoasa cântăreaţă de operă care a avut o aventură turbulentă cu omul de afaceri Aristotle Onassis. După cum ne informează Phase Today, actriţa s-a îmbolnăvit, a făcut bronşită, în timpul filmărilor şi a primit recomandarea medicului de-a face pauză timp de două săptămâni, pentru a se recupera. Casa de producţie nici n-a vrut să audă de aşa concediu medical îndelungat şi i-a spus actriţei să se întoarcă la filmări după numai două zile, deoarece nu puteau opri întreaga producţie din cauza ei.

Deseret News susţine că actriţei i s-a prescris antibiotic, lucru obişnuit în cazul depistării unei infecţii, însă în loc să-i fie administrat în muşchi, injecţia a ajuns în venă. Asemenea greşală era s-o coste viaţa pe actriţă.

Actriță britano-americană este cunoscută pentru filmul cu James Bond, Live and Let Die (1973), Somewhere In Time (1980), East of Eden (1981), Onassis: The Richest Man in the World (1988), War and Remembrance (1988), thrillerul politic din 1989, La Révolution française, în care a jucat rolul Mariei Antoaneta, Wedding Crashers (2005), și serialul american Dr. Quinn (1993–1998). Ea a câștigat un premiu Emmy, două premii Globul de Aur, și o stea pe Hollywood Walk of Fame. De asemenea, i-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic în anul 2000.  

1840: S-a născut Titu Maiorescu, întemeietor al criticii românești moderne, fondatorul Junimii, membru fondator al Societății Academice Române (d. 1917) 

Titu Maiorescu, un intelectual strălucit FOTO Adevărul

Titu Maiorescu, un intelectual strălucit FOTO Adevărul

Academician, avocat, eseist, estet, filosof, critic literar, pedagog, politician și scriitor român, mason, cel de-al 23-lea prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.  

1851: S-a născut Spiru Haret, matematician, sociolog și om politic liberal, organizatorul învățământului românesc de după 1864, membru al Academiei Române (d. 1912)  

Spiru Haret a modernizat învățământul românesc FOTO Adevărul

Spiru Haret a modernizat învățământul românesc FOTO Adevărul

  Figură emblematică a învățământului românesc, Spiru Haret a fost ministrul care a revoluționat sistemul, reducând rata analfabetismului și accesibilizând educația pentru copiii din mediul rural. 

A fost un om provenit dintr-o familie cu posibilități materiale reduse și care a ajuns primul român cu doctorat la Paris, la Universitatea Sorbona. În urma celor 3 mandate ale sale, toate în guvernele liberale (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămân realizări remarcabile. Procentele care indicau analfabetismul au început să scadă. La Recensământul din 1912, erau cu 17% mai puțin români care nu știau să scrie și să citească. Și astăzi ne confruntăm cu probleme din vremea lui Haret în învățământ, în special în zona rurală, un mediu căruia acesta i-a acordat atenție sporită. 

A înființat grădinițe

Schimbarea înfăptuită de acesta s-a realizat printr-o abordare de jos în sus, vizând reformarea învățământului în întregimea sa, de la cel primar la cel universitar. Una dintre cele mai cunoscute măsuri adoptate de acesta a fost „curba lui Haret”, pe fondul crizei financiare în care se afla România la 1901, prin care salariile erau reduse în așa fel încât cei cu lefuri mai mici să fie mai puțin afectați. Tot el este și cel care a introdus examenul de admitere la facultate, după ce a decis reducerea anilor de liceu la 3, dar și introducerea unei ore pe săptămână de gimnastică.

1933: La București a început greva ceferiștilor de la Atelierele Grivița (15 februarie-23 februarie)

Vasile Roaită, cel mai cunoscut personaj al grevei de la Atelierele Grivița FOTO Adevărul

Vasile Roaită, cel mai cunoscut personaj al grevei de la Atelierele Grivița FOTO Adevărul

Nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă şi de salariile foarte mici, aceştia au decis să iasă în stradă şi să se revolte. Vasile Roaită a fost de departe cel mai cunoscut personaj din timpul grevei, spunându-se că a fost chiar cel care a tras semnalul de alarmă şi a iniţiat revolta istorică.

În anul 1932, guvernul României a introdus o serie de măsuri nepopulare menite să reducă efectele resimţite în ţara noastră din cauza crizei economice care a început în anul 1929. Măsurile au afectat o mulţime de oameni, dar adevăratul şoc pentru angajaţii CFR a venit în momentul în care, în luna ianuarie a anului 1933, la Atelierele CFR Griviţa din Bucureşti a fost anunţat faptul că ar putea să scadă şi salariile angajaţilor.

Despre iniţiatorii grevei s-a vorbit mult de-a lungul vremii şi au fost speculate şi numele unor persoane care ar fi participat la demararea evenimentului din 1933 ce avea să rămână în cărţile de istorie. S-a speculat faptul că a existat un bărbat numit Vasile Roaită care ar fi tras semnalul de alarmă şi ar fi fost cel care a iniţiat manifestaţia.

Cum s-a desfăşurat greva

Zilele de 15 şi 16 februarie 1933 au fost cu adevărat dramatice pentru cei care au luat parte la grevă. Angajaţii Atelierelor CFR Griviţa nu mai suportau condiţiile de muncă şi voiau să le fie respectate drepturile. Au început manifestaţia, iar pe 16 februarie, în toiul acţiunii, jandarmii au intervenit în forţă şi au început să tragă în dreapta şi-n stânga. 

Atunci, câţiva oameni şi-au pierdut viaţia, iar un număr important de angajaţi au fost răniţi. Printre cei care au pierit împușcați în timpul manifestaţie s-a numărat şi Vasile Roaită.

1944: S-a năacut Alexandru Bocăneț, regizor și realizator român de televiziune (d. 1977)  

Regizorul Alexandru Bocăneț a murit la cutremurul din 4 martie 1977 FOTO Adevărul

Regizorul Alexandru Bocăneț a murit la cutremurul din 4 martie 1977 FOTO Adevărul

  Cutremurul din 4 martie 1977 i-a curmat brusc viaţa, la vârsta de 33 de ani. Se afla în vizită la bunul său prieten, regretatul Toma Caragiu, când a avut loc seismul. Amândoi au murit striviţi sub dărâmături în timp ce ieşeau din apartamentul actorului.  

Regizorul Alexandru Bocăneţ s-a născut la 15 februarie 1944, în Bucureşti. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1968. A început să lucreze în Radioteleviziune din timpul studenţiei. La început a fost atras de regia de montaj, de tăierea cadrelor, de multiplicarea acestora şi suprapunerea lor, revoluţionând cu aceste tehnici divertismentul de televiziune.

Show-urile create de el erau unice la acea vreme, nu doar prin inventivitatea cu care se ”juca” atât cu imaginile, cât şi cu planurile şi unghiurile de filmare, cât şi prin colaborarea cu cei mai talentaţi artişti. Emisiunile regizate de ”Andu”, cum îi spuneau apropiaţii, erau un adevărat spectacol. Umorul textelor era de calitate, muzica era scrisă de cei mai apreciaţi compozitori ai momentului.

1965: A murit Nat King Cole, pianist, interpret de jazz și cantautor american (n. 1919)  

Primul artist afro-american care a spart barierele vremii, câştigător de Premii Grammy, Nat King Cole continuă să fie unul dintre cei mai vânduţi artişti din întreaga lume.

Nat King Cole, regele jazz-ului FOTO Adevărul

Nat King Cole, regele jazz-ului FOTO Adevărul

Nat King Cole a murit la 15 februarie 1965, la doar 45 de ani, în Santa Monica, California, SUA. 

Peste 30 de milioane de oameni l-au condus atunci pe ultimul drum, pe acordurile de neuitat ale piesei „Stardust”, o melodie care aminteşte despre cât de mult a însemnat muzica în viaţa lui Nat King Cole.

Fiica sa, Nathalie Cole, care a devenit o cântăreață renumită, a înregistrat, în 1991, hitul tatălui său „Unforgettable” în care a realizat un duet suprapunând vocea ei cu vocea tatălui.

Ajunsese să fumeze câte 3 pachete pe zi

Cu doar câteva luni înainte, în vara anului 1964, Nat King Cole aflase că are cancer la plămâni, el fiind un fumător înrăit. În ultimii ani ai vieţii, se spune că ajunsese să fumeze chiar şi trei pachete pe zi, fiind convins că tutunul îl ajută să-şi păstreze vocea răguşită şi acordurile cât mai joase. Pentru a-şi îndeplini aceste dorinţe, înainte de înregistrări sau concerte, Cole fuma ţigară după ţigară timp de 20 de minute.

2023: A murit Raquel Welch, actriță americană (n. 1940)  

Raquel Welch a devenit cu adevărat celebră în 1966, după ce a apărut în lenjerie intimă în filmul „One Million Years B.C.”.

Raquel Welch FOTO Profimedia

Raquel Welch FOTO Profimedia

 Imaginile din acea peliculă au făcut furori la acea vreme. Chiar dacă avut foarte puține replici, bikini din piele de căprioară pe care i-a purtat în film au transformat-o într-o legendă în toate colțurile lumii.

După apariția electrizantă în filmul regizat de Don Chaffey, popularitatea lui Raquel Welch a crescut a crescut de la o zi la alta.

Până în 1995, Welch a fost desemnată una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului într-un număr al revistei Empire și a fost clasată pe locul 3 în Topul Playboy al celor mai sexy vedete din secolul 20.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *