Ungaria susține accelerarea procesului aderării Bosniei-Herţegovina la UE
0 4 minute 10 luni

Ungaria susține accelerarea procesului aderării Bosniei-Herţegovina la Uniunea Europeană, discuţiile dintre ţară şi Bruxelles stagnând în ultimele luni.

În urma unei întâlniri la Banja Luka cu președintele Republicii Sârbe Bosnia, Milorad Dodik, premierul ungar Viktor Orbán a declarat că poziția politicii externe a Ungariei este că resursele financiare ale UE ar trebui acordate țărilor candidate care doresc să-și armonizeze economiile și cadrele de reglementare înainte de aderarea lor la UE.

Orbán a spus că Ungaria și Republica Sârbă Bosnia văd perspective mari de cooperare în domeniile energiei, infrastructurii și agriculturii. Părțile au decis, așadar, să înființeze o comisie specială care va raporta o dată la trei luni cu privire la starea cooperării economice, oferind o oportunitate pentru decizii rapide și progres dinamic.

Dodik a mulțumit Ungariei pentru sprijinirea minorității sârbe din Ungaria și pentru contribuția la dezvoltarea acesteia.

„Dezvoltarea relației dintre Ungaria și Serbia mă umple de bucurie și noi, ca membri ai poporului sârb, dorim să participăm la aceasta”, a spus el jurnaliştilor. Dodik a adăugat că Republica Sârbă Bosnia a primit 100 de milioane de euro ca sprijin din partea Ungariei pentru dezvoltarea agriculturii.

„Suntem pregătiți să fim parteneri în noua politică avansată a Ungariei balcanice, care se bazează în întregime pe cooperare și înțelegere, ceva ce nu vedem de la alții”, a spus liderul sârb bosniac, potrivit Rmx.news.

VEZI ȘI: O editură din Ungaria rămâne fără cei mai importanți autori, în urma asocierii cu regimul lui Viktor Orbán

Preluarea celei mai mari edituri și principalului lanț de librării din Ungaria de către o fundație privată care are legături strânse cu prim-ministrul țării, Viktor Orbán, a determinat părăsirea autorilor care se tem că tranzacția anunță un pas suplimentar în reprimarea libertăților mass-media din țară.

Grupul Libri, care include editura Libri, un lanț de 57 de librării cu același nume a anunțat săptămâna trecută că a vândut 98,5% din afaceri către Mathias Corvinus Collegium (MCC), un colegiu privat care a primit sume mari de finanțare directă de la guvern, în 2020, scrie The Guardian.

Consiliul de administrație al MCC, care a fost asemănat cu un teren de antrenament pentru viitoarele cadre ale partidului populist Fidesz, condus de Orbán, este prezidat de Balázs Orbán, directorul politic și consilierul strategic al primului ministru. Începând cu 2021, se înțelege că MCC controlează active care valorează mai mult decât bugetul anual al întregului sistem de învățământ superior al Ungariei.  Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *