Toate navele care se îndreaptă către Ucraina vor fi considerate de joi transportatori de ”încărcătură militară”, amenință Rusia
0 3 minute 11 luni

Ministerul rus al Apărării ameninţă miercuri că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina – începând de joi – drept eventuali transportatori de încărcătură militară, relatează CNN. Totodată, statele ale căror steaguri vor flutura pe aceste nave vor fi considerate implicate în război.

Ministerul Apărării face acest anunţ după ce Ministerul rus de Externe a anunţat că Executivul rus – prin retragerea din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră – ridică garanţiile unei circulaţii în securitate la Marea Neagră, mai arată news.ro.

”În legătură cu încetarea «Iniţiativei Marea Neagră» şi restrângerea coridorului maritim umanitar, începând de la ora Moscovei 0.00, la 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum către porturi din Ucraina la Marea Neagră vor fi considerate potenţiali transportatori de încărcătură militară”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul subliniază că ţările ale căror steaguri naţionale vor flutura pe aceste nave vor fi considerate ca fiind implicate în Războiul din Ucraina – de partea Kievului.

”Un număr de zone situate în nord-vestul şi sud-estul părţilor internaţionale ale apelor Mării Negre au fost declarate temporar periculoase în navigaţie”, anunţă ministerul Apărării.

Rusia şi-a anunţat luni suspendarea participării la Acordul de la Istanbul, care a permis exportul cerelelor ucrainene, însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăsat uşa deschisă unei eventuale relansări a acordului în viitor, aspect reiterat de însuși Vladimir Putin

Rusia va reveni în acord, ”imediat ce partea cu privire la Rusia a înțelegerii va fi respectată”. Moscova s-a plâns în mod repetat de faptul că este împiedicată să-şi exporte produsele, iar Peskov a evocat această obiecţie ca motiv al retragerii din Acordul de la Istanbul.

Editor : Andreea Smerea

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *