Ciolacu: Introducerea unui legislații de admitere în programul de scutire de vize din SUA, un semnal că România este aliat vital
0 4 minute 1 an

Liderul PSD a apreciat, într-o postare pe Twitter, introducerea unei legislații în Senatul din SUA de admitere a României în programul de scutire de vize. Ciolacu susține că demersul reprezintă un semnal că România este un aliat vital al SUA în Europa.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților FOTO: Inquam Photos

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților FOTO: Inquam Photos

„Apreciez enorm, doamnă senator Shaheen și domnule senator Durbin, introducerea unei legislații de admitere a României în programul de scutire de vize din SUA, un semnal al importanței tot mai mari a națiunii noastre ca aliat vital al SUA în Europa”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Twitter.

Liderul PSD a mulțumit, tot într-o postare pe Facebook, senatorilor american Shaheen și Romney pentru reintroducerea legislației pentru aprofundarea legăturilor de securitate și economice cu regiunea Mării Negre.

„Mulțumesc senatoarei Shaheen și senatorului Romney pentru reintroducerea legislației pentru aprofundarea legăturilor de securitate și economice cu regiunea Mării Negre, parteneriatul România – SUA este mai important decât oricând”, a transmis președintele Camerei Deputaților, într-o postare pe Twitter.

Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver

Senatorii Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului SUA, au introdus un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

„Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei”, a anunțat joi Ambasada României în Statele Unite.

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, România este la un procent de 17%, conform ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. O rată similară de refuz a înregistrat România și în anul 2021. 

Politică


Top articole


Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *