Experiență inedită la Timișoara. Două ore într-un camion în mișcare, transformat în sală de teatru FOTO
0 4 minute 1 an

Teatrul Basca din Timișoara și Rimini Protokoll din Berlin au demarat seria de spectacole în mișcare. În centrul atenției este un camion reconvertit care transportă povești și doi șoferi de TIR. „Cargo Berlin – Timișoara” este o experiență teatrală inedită și face parte din programul Timișoara 2023.

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Sala de spectacol este ea însăși în mișcare, un trailer cu 46 de locuri care se deplasează în puncte cheie din oraș și din afara Timișoarei. „Cargo Berlin – Timișoara” este o experiență teatrală care documentează poveștile a doi șoferi de camion români, Denis și Dali, și pune în lumină provocările cu care se confruntă transportatorii de marfă din Europa de Est.  

A trebuit să înțelegem cum funcționează, cum să ne apropiem de șoferii de TIR, care e lumea lor. Până la urmă în asta constă un teatru-documentar. Înseamnă să cunoști o altă lume și să încerci să o arăți și altora, să o faci vizibilă cumva. Pe măsură ce călătoresc, biografiile șoferilor, dar și realitatea din fața ochilor lor, sunt transmise în direct în camion prin intermediul unor microfoane fără fir, creând o experiență captivantă de road movie care nu seamănă cu nimic altceva. Spectacolul include publicul în realitatea de doi metri pătrați a unor șoferi de TIR”, a spus Ana Maria Ursu, manager al Teatrului Basca. 

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Se discută în primul rând despre viața acestor doi tineri, dar în mare e și despre ce înseamnă să fii șofer de camion în Europa, cu specificitatea zonei noastre, a României”, a adăugat dramaturgul Andrei Ursu. 

Două ore într-un camion

Spectacolul durează două ore și include vizite la diverse obiective de pe marginea drumului – rampe de manipulare a mărfurilor, depozite, puncte de control și multe altele.  

Șoferii Denis și Dali se lasă descoperiți de publicul-călător.  

Este o experiență pe care pot să o împart și cu ceilalți, viitori șoferi, aș putea zice, să se inspire din viața mea. M-a atras foarte mult gândul de a fi și actor pentru o perioadă scurtă de timp. Încerc și chestia asta. Și chiar am rămas surprins de tot acest proiect, cred că va ieși excelent”, a apus Denis. 

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Punctul de plecare este stația Punctele Cardinale din Timișoara, cu opriri cheie pe șoseaua de centură a orașului, în Dumbrăvița și înapoi în Timișoara. Camionul, transformat în sală de spectacol, are o fereastră pe partea laterală, un sistem audio. Publicul ia loc în interiorul camionului, unde odată erau stivuite mărfurile.  

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Premiera spectacolului „Cargo Berlin – Timișoara” a avut loc aseară, 31 martie. Până în 27 mai, spectacolul se va juca de 20 de ori, ca parte a programului Capitală Culturală Europeană 2023. 

Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Imaginea 1/10: Teatru în camion FOTO Teatrul Basca

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *