Venezuela cere despăgubiri de la Argentina pentru avionul confiscat de SUA
0 3 minute 3 luni

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Venezuela, Ivan Gil, a numit confiscarea avionului Emtrasur „piraterie și furt”.

Foto: Arhiva Adevărul

Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile venezuelene nu vor permite avioanelor argentiniene să survoleze țara până când Buenos Aires nu plătește despăgubiri pentru avionul Emtrasur confiscat de Statele Unite, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Venezuela, Ivan Gil.

Venezuela are suveranitate deplină asupra spațiului său aerian și declară încă o dată că nicio aeronavă care provine din sau care zboară către Argentina nu va avea voie să survoleze teritoriul nostru până când compania noastră nu primește despăgubiri cuvenite pentru daunele suferite ca urmare a măsurilor ilegale luate doar pentru a le face pe plac manipulatorilor nordici (SUA, n.red.)”, a scris el în X.

Gil a numit confiscarea avionului Emtrasur „piraterie și furt” și a acuzat guvernul argentinian că acționează la ordinul „stăpânului său imperial”.

Pe 11 martie, ziarul Clarin a raportat că autoritățile venezuelene au interzis aeronavelor înmatriculate în Argentina să survoleze teritoriul lor. Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Manuel Adorni, a confirmat această informație și a spus că Buenos Aires ia măsuri diplomatice pentru ridicarea interdicției.

Un avion Emtrasur nu a mai putut decola din Buenos Aires în iunie 2022, când o instanță a interzis părăsirea țării de către echipajul aeronavei, care includea 5 cetățeni iranieni și 14 cetățeni venezueleni. Măsura restrictivă a fost luată după verificarea legăturilor acestora cu teroriști. Toți au fost ulterior eliberați.

După reținerea aeronavei și a echipajului, Departamentul de Justiție al SUA a cerut autorităților argentiniene să sechestreze aeronava Emtrasur primită de la compania iraniană Mahan Air, care se află sub sancțiunile SUA. La începutul lunii ianuarie, un tribunal argentinian a dat curs cererii justiției americane de a transfera aeronava, iar pe 12 februarie a fost predată statului american Florida pentru eliminare ulterioară. 

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *