25 martie: Patru ani de la moartea lui Horia Stoicanu, unul dintre pionierii mişcării folk VIDEO
0 6 minute o lună

La 25 martie s-a născut actrița franceză Simone Signoret, iar în anul 1926 s-a născut politicianul Ion Coman. În aceeași zi, dar în anul 2022, a murit Taylor Hawkins, bateristul trupei „Foo Fighters”.

Horia Stoicanu

Horia Stoicanu s-a născut în anul 1949. Foto: Facebook (Arhivă)

25 martie 101: Primul război daco-roman 

Dorindu-și să spele pacea rușinoasă din anul 89 ( încheiată între Decebal și Domițian) și să cucerească Dacia, în luna martie a anului 101, împăratul Traian părăsește Roma în fruntea armatei sale, care număra aproximativ 150.000 de soldați, și se îndreaptă spre Moesia Superior.  

Romanii au pătruns în Dacia dinspre Moesia Superior, trecând Dunărea pe la Lederata pe un pod de vase. După ce dacii s-au retras din calea romanilor, Decebal le-a trimis acestora, prin aliații săi, un ultimatum prin care le cerea să părăsească Dacia. Însă, încercarea regelui Decebal a fost sortită eșecului, întrucât dacii săi au fost înfrânți de Traian la Tapae.  

Împăratul Traian a amânat cucerirea Sarmizegetusei pentru primăvara anului 102. Profitând de acest răgaz, Decebal a inițiat „diversiunea moesiană”. Astfel, regele Decebal atacă garnizoanele romane de la sud de Dunăre cu ajutorul aliaților săi (burii și roxolanii), sperând că Traian va părăsi Dacia pentru a-și apăra teritoriile. 

Totuși, Traian reușește să-i înfrângă pe daci în mai multe bătălii la sud de Dunăre. Ultima a avut loc Adamclisi, unde în anul 109 Traian ridică monumentul Tropaeum Traiani. 

Războiul s-a încheiat cu capitularea lui Decebal și cu pacea din anul 102. 

25 martie 1921: S-a născut actrița franceză Simone Signoret 

Născută într-o familie de evrei, Simone Signoret a fost recompensată în anul 1960 cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din „Room at the Top/ Drumul spre înalta societate” și cu alte trei premii BAFTA.  

Din anul 1944 și până în anul 1949 a fost căsătorită cu regizorul Yves Allegret, iar în anul 1951 s-a căsătorit cu actorul Yves Montand. În anul 1976 și-a publicat memoriile, „La nostalgie n’est plus ce qu’elle était”.  

Din filmografia sa amintim: „Casque d’or/ Casca de aur”, „Les Diaboliques/Diabolicele”,  „La vie devant soi” și „L’Étoile du Nord”. 

Actrița a murit 30 septembrie 1985, la vârsta de 64 de ani. 

25 martie 1926: S-a născut politicianul Ion Coman 

Ion Coman, cunoscut pentru rolul său în represiunile din decembrie 1989, a fost timp de doi ani, din anul 1974 și până în 1976, șef al Marelui Stat Major al Armatei Române. De asemenea, din 1976 și până în 1980 a fost ministru al Apărării Naționale. 

Din anul 1980, a ocupat o serie de funcții importante în cadrul structurilor de conducere ale PCR, printre care cea de secretar al Comitetului Central și șef al Secției militare și juridice, precum și cea de deputat al Marii Adunări Naționale. 

În timpul evenimentelor din luna decembrie a anului 1989, Coman a coordonat toate activitățile forțelor de represiune. 

25 martie 1957: A fost semnat Tratatul de la Roma, ce a pus bazele Comunității Economice Europene 

Tratatul care a pus bazele la ceea ce se numea la acea vreme Comunitatea Economică Europeană (CEE) a fost semnat de Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda şi Germania de Vest. De asemenea, în aceeași zi a fost semnat și Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom). 

Tratatul de la Roma a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 1958. 

25 martie 2020: A murit Horia Stoicanu, unul dintre pionierii mişcării folk

Născut la 29 septembrie 1949, Horia Stoicanu a fost compozitor, textier, solist vocal, instrumentist (chitară), dar şi publicist. El a studiat pianul și chitara încă de la vârsta de 15 ani. A fost unul dintre cei care au pus bazele mişcării folk din România, alături de nume precum Nicu Vladimir, Doru Stănculescu, Mircea Vintilă, Dorin Liviu Zaharia, Vali Sterian şi Mircea Florian. 

Debutul în calitate de solist folk a avut loc în anul 1975, într-un spectacol muzical desfășurat pe scena Teatrului „Ion Creangă” din Capitală. 

Cele mai cunoscute melodii ale sale au apărut pe albumul „Din darul Magilor” – „Ce copil e mama mea“ și „De ajun“. 

25 martie 2022: A murit Taylor Hawkins, cântăreț și baterist al trupei „Foo Fighters” 

 Taylor Hawkins

Taylor Hawkins a murit într-un hotel din Bogota. foto Rich Fury/Getty Images (Arhivă)

Născut la 17 februarie 1972, la Fort Worth, Texas, Taylor Hawkins a crescut în Laguna Beach, California. A început să cânte la tobe de la vârsta de 10 ani. Înainte de a se alătura formației „Foo Fighters”, el a cântat în trupa Sylvia, apoi a fost bateristul cântăreței Sass Jordan. 

De asemenea, din luna iunie a anului 1995 și până în luna martie 1997, Hawkins a fost bateristul artiste Alanis Morissette. 

Taylor Hawkins a cântat la tobe la unele dintre cele mai importante melodii ale Fook Fighters, inclusiv „Learn to Fly” şi „Best of You”.  

Cântărețul a murit într-un hotel din Bogota. 

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *