Trei ani de la atacul asupra Capitoliului. Sute de condamnări și un mister încă nedeslușit
0 8 minute 3 luni

La trei ani de când susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, la tribunalul federal din Washington continuă să curgă procesele, audierile pentru recunoașterea vinovăției și condamnările în urma a ceea ce a devenit cea mai mare anchetă penală din istoria Americii. Iar vânătoarea suspecților este departe de a se fi încheiat, scrie AP.

Susținătorii lui Donald Trump, pe atunci președintele SUA, au luat cu asalt Capitoliul FOTO ARHIVĂ

Susținătorii lui Donald Trump, pe atunci președintele SUA, au luat cu asalt Capitoliul FOTO ARHIVĂ

Membrii unor grupări de extremă dreapta, foști ofițeri de poliție, un înotător medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, dar și pușcași marini americani în activitate se numără printre sutele de persoane condamnate în cadrul anchetei penale masive ce a urmat revoltei din 6 ianuarie 2021 și care continuă la trei ani de când națiunea americană a urmărit cu consternare în direct luarea cu asalt a Capitoliului SUA.

„Nu putem înlocui voturile și deliberările cu violența și intimidarea”, a declarat joi Matthew Graves, procurorul general al Districtului Columbia.

Autoritățile lucrează în continuare la identificarea a peste 80 de persoane care au comis  acte de violență la Capitoliu și încă îl caută pe cel care au plasat bombe artizanale în fața birourilor comitetelor naționale republican și democrat cu o zi înainte. În timp ce o parte dintre cei inculpați pentru participarea la incidentele violente din 6 ianuarie își termină de ispășit pedepsele, alți presupuși vinovați sunt găsiți și arestați.

Cazurile sunt audiate la același tribunal unde Donald Trump urmează să fie judecat în martie în procesul în care fostul președinte american este acuzat că a conspirat pentru a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 premergător asaltului de la Capitoliu.

„Departamentul de Justiție îi va trage la răspundere, în conformitate cu legea, pe toți făptașii din 6 ianuarie, la orice nivel, indiferent dacă au fost prezenți în acea zi sau se fac în alt mod responsabili penal pentru asaltul asupra democrației noastre”, a declarat vineri procurorul general Merrick Garland. El a spus că dosarele intentate de Graves și de procurorul special Jack Smith arată că departamentul „respectă normele stabilite pentru a asigura independența și integritatea sau investigațiile noastre”.

Cifre

Peste 1.230 de persoane au fost acuzate de infracțiuni federale în cursul revoltei, de la infracțiuni minore precum încălcarea proprietății la unele grave – de pildă, agresarea ofițerilor de poliție și conspirație sedicioasă. Aproximativ 730 de persoane au pledat vinovate, în timp ce alte aproximativ 170 au fost condamnate pentru cel puțin un capăt de acuzare în cadrul unui proces decis de un judecător sau de un juriu, potrivit unei baze de date a Associated Press.

Doar doi inculpați au fost achitați, însă acestea au fost cazuri în care s-a pronunțat un judecător și nu un juriu.

Aproximativ 750 de persoane au fost condamnate, aproape două treimi dintre acestea primind o sentință cu executare de la câteva zile până la 22 de ani de închisoare. Cea mai lungă sentință a fost pronunțată în cazul fostului șef al grupării Proud Boys Enrique Tarrio,  care a fost condamnat pentru conspirație sedițioasă, adică un complot menit să blocheze transferul puterii de la republicanul Donald Trump la democratul Joe Biden.

Toți ochii pe Curtea Supremă

Avocații apărării și procurorii urmăresc îndeaproape un caz care va fi audiat în curând de Curtea Supremă a SUA și care ar putea avea un impact asupra a sute de acuzați. Judecătorii au fost de acord luna trecută să asculte contestația utilizării de către procurori a acuzației de obstrucționare a unei proceduri oficiale, care se referă la perturbarea certificării de către Congres a victoriei lui Biden în alegerile prezidențiale din 2020.

Peste 300 de inculpați în legătură cu asaltul asupra Capitoliului au fost acuzați de infracțiunea de obstrucționare, la fel ca și Trump în cazul federal intentat de procurorul special Jack Smith. Avocații care îi reprezintă au susținut că acuzația a fost adusă în mod incorect la adresa participanților la insurecția din 6 ianuarie.

Judecătorii urmează să asculte argumentele în martie sau aprilie, iar o decizie este așteptată până la începutul verii.

Fugarii

Potrivit lui Graves, zeci de persoane despre care se crede că au atacat forțele de ordine în timpul insurecției nu au fost încă identificate de autorități. Asta în condițiile în care termenul de prescripție pentru aceste infracțiuni este de cinci ani, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie acuzate până la 6 ianuarie 2026, a spus el.

Totodată, mai mulți inculpați au fugit după ce au fost puși sub acuzare, între care un membru al Proud Boys din Florida care a dispărut în timp ce se afla în arest la domiciliu. Acesta a fost condamnat pentru că a folosit spray cu piper împotriva polițiștilor. În cele din urmă, Christopher Worrell a fost condamnat joi la 10 ani de închisoare.

FBI caută în continuare câțiva inculpați care sunt fugari de luni de zile, inclusiv un frate și o soră din Florida. Olivia Pollock a dispărut cu puțin timp înainte ca procesul ei să înceapă, în martie. Fratele ei, Jonathan Pollock, este și el căutat. FBI a oferit o recompensă de până la 30.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea acestui bărbat acuzat că a presat cu un scut antirevoltă fața și gâtul unui ofițer, că a împins un altul pe scări și a lovit alte persoane.

Cine a plasat bombele?

Unul dintre cele mai mari mistere rămase nerezolvate se referă la identitatea persoanei care a plasat două bombe artizanale în fața birourilor comitetelor naționale republican (RNC) și democrat (DNC) cu o zi înainte de asaltul de la Capitoliu. Anul trecut, autoritățile au mărit recompensa la până la 500.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea acesteia. Nu este clar nici acum dacă plasarea bombelor are vreo legătură cu revolta de a doua zi.

Anchetatorii au petrecut mii de ore în ultimii trei ani luând interviuri și cercetând probe și ponturi din partea publicului, a declarat David Sundberg, director adjunct responsabil al Biroului FBI din Washington.

O înregistrare video difuzată de FBI arată o persoană într-un hanorac gri cu glugă, cu mască și mănuși, care pare să plaseze unul dintre explozibili sub o bancă din fața DNC și, separat, aceeași persoană pe o alee din apropierea RNC înainte ca o bomba să fie plasată și acolo.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *