„Am avut hiperemeză în timpul ambelor mele sarcini”. Iată cum este să suferi de grețuri matinale severe
0 8 minute 3 luni

O afecțiune specifică sarcinii și care a afectat-o și pe Kate Middleton cauzează o serie de probleme unor alte milioane de femei din lume. Hiperemeza gravidică (HG) reprezintă o stare constantă de greață și vărsături, poate pune chiar în pericol sănătatea mamei.

FOTO: Arhivă

FOTO: Arhivă

Grețurile matinale din timpul sarcinii sunt firești și reprezintă un simptom care apare la aproape 80% dintre gravide. Atunci când acestea devin intense, frecvente și sunt însoțite mereu de vărsături cantitative și deshidratare, ele se transformă într-o condiție medicală numită hiperemeză de sarcină (hyperemesis gravidarum).  

„În weekendul în care am împlinit 40 de ani, la 31 de săptămâni de sarcină, am fost spitalizată cu hiperemesis gravidarum (HG). HG este o afecțiune specifică sarcinii care implică greață și vărsături severe. Stăteam în holul de la internare, vomitând și urinând în același timp. Aceasta a fost a doua mea spitalizare în două luni”, a povestit Sarah Ezrin pentru  Yahoo News.

„Nu știam nimic despre această afecțiune înainte ca actrița Amy Schumer să își împărtășească experiența”, a mai declarat femeia, care se afla la a doua sarcina.  

În 2019, Amy Schumer a postat fără jenă videoclipuri și fotografii cu ea însăși vomitând și zăcând în paturi de spital. Ea chiar a documentat aceste aspecte crude în serialul de pe HBO Max din 2020, „Expecting Amy”.

De asemenea, mama a trei copii, Kate Middleton este un alt exemplu bine cunoscut, și a fost spitalizată cu HG în timpul primei sale sarcini.  „Am fost foarte bolnavă”, a spus Prințesa de Wales despre această experiență.

În ciuda vulnerabilității lui Schumer care permite spectatorilor să se amuze puțin, afecțiunea nu este deloc superficială. De fapt, poate fi extrem de periculoasă și, în unele cazuri rare, fatală. Nu greața sau vărsăturile în sine sunt cele mai devastatoare, ci potențialele complicații, inclusiv dezechilibrele electrolitice, malnutriția, pierderea în greutate, oboseala severă și riscurile crescute de travaliu prematur, naștere prematură, nașterea unui copil mort și multe altele.

Există, de asemenea, repercusiuni financiare, cum ar fi pierderea locului de muncă și costurile medicale pentru cei copleșiți de simptomele lor.

„Au fost zile în care nu mă puteam ridica din pat din cauza oboselii care mă strivea. Am fost privilegiată pentru că aveam o slujbă flexibilă – predam cursuri de yoga online, iar veniturile soțului meu puteau susține familia atunci când lipseam de la serviciu. Dacă aș fi avut un loc de muncă cu normă întreagă sau dacă aș fi fost un părinte singur, sincer, nu sunt sigură ce aș fi făcut”, a mai spus Sarah.

Deși HG este considerată o afecțiune temporară (pentru mulți dispare la naștere), familiile oamenilor pot fi profund afectate.

„Nu știu ce a fost mai rău: să fiu blocată pe o toaletă vomitând și urinând ore în șir și să îmi aud copilul mic plângând după min în spatele ușii închise”, a povestit aceasta. 

Un alt aspect nediscutat este dificultatea de a obține un sprijin medical adecvat.

 Se crede că HG este o afecțiune rară, majoritatea studiilor susținând că doar 0,3-2% dintre femeile însărcinate se confruntă cu această afecțiune.

Cu toate acestea, pe site-ul Hyperemesis Education and Research Foundation se observă că  numărul de persoane care iau antiemetice (medicamente împotriva grețurilor) este extrem de mare.

„Eu nu am fost diagnosticată decât aproape la jumătatea sarcinii și a fost din cauza deshidratării mele severe, nu a vărsăturilor neîncetate”, a mărturisit aceasta pentru sursa citată. 

Dr. Peggy Roberts de la Trust Women’s Healthcare, un cabinet medical din Brooklyn, presupune că unul dintre motivele pentru care HG poate fi subdiagnosticată este faptul că pacienții, și chiar unii furnizori, confundă simptomele cu grețurile matinale tipice. Roberts a declarat pentru Yahoo Life că, în cazul sarcinilor cu risc scăzut, este posibil ca oamenii să se prezinte la medic doar o dată la patru săptămâni, ceea ce poate întârzia diagnosticarea.

Un studiu recent realizat în comun de USC și Universitatea din Cambridge pare să fi identificat cauza hiperemezei ca fiind o creștere a hormonului GDF15. Există, de asemenea, dovezi că expunerea timpurie la acest hormon poate ajuta la diminuarea simptomelor HG. Deși promițătoare, schimbările în domeniul îngrijirii sănătății femeilor pot fi lente.

Cum poți face față acestei afecțiuni

Tu îți cunoști cel mai bine corpul. Dacă bănuiți că greața și vărsăturile sunt dincolo de grețurile matinale normale, găsiți pe cineva care să vă asculte. 

De asemenea, este bine să realizezi că totul are un sfârșit, mai ales când vine vorba de o sarcină. 

Megan Ludke, o mamă din Michigan, a fost ajutată de acest gând în cele două sarcini, în care a suferit de HG.  

„Am vomitat în timpul ambelor sarcini, dar starea mea s-a îmbunătățit semnificativ după ce bebelușii au fost aduși pe lume. Acestea fiind spuse, încă mai sunt unele zile în care, dacă nu am mâncat suficient, simt un val de greață ca și cum aș fi din nou însărcinată”, a declarat Meghan. 

Este important să cereți sprijin apropriaților.  Nu vă fie teamă să cereți ajutorul familiei și prietenilor în această perioadă, mai ales dacă aveți și alți copii care au nevoie de îngrijire. Faptul că a trebuit să aibă grijă de un copil mic și în același timp să treacă prin a doua sarcină de HG a fost unul dintre cele mai grele lucruri prin care Meghan Ludke a trecut vreodată, chiar și cu sprijinul soțului ei. Din păcate, mulți dintre cei care suferă de această afecțiune nu au această opțiune.

„În cele din urmă, impactul HG merge dincolo de femeia care naște. Cu cât mai multă conștientizare putem cultiva în jurul acestei afecțiuni, cu atât mai multe resurse – cum ar fi concediul plătit la locul de muncă, îngrijirea medicală și tratamente la prețuri accesibile”, a conchis Sarah Ezrin.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *