Iohannis, discuții cu președintele Vietnamului, Pham Minh Chinh. Șeful statului a subliniat necesitatea valorificării relațiilor economice
0 4 minute 3 luni

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Cotroceni pe prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, aflat în vizită de lucru în România. Cei doi oficiali au discutat despre consolidarea cooperării dintre România și Vietnam, context în care șeful statului român a subliniat necesitatea valorificării relațiilor economice româno-vietnameze. 

FOTO Administrația Prezidențială

FOTO Administrația Prezidențială

„Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, 22 ianuarie 2024, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Phạm Minh Chính, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în țara noastră. Consultările politice de la București se înscriu în cadrul cooperării în plan bilateral și în formatele multilaterale dintre România și Republica Socialistă Vietnam, cea mai recentă întrevedere între cei doi demnitari având loc în luna septembrie 2023, la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite”, a informat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuțiilor, „ambii înalți oficiali au subliniat importanța pe care o acordă relației dintre România și Vietnam, acest stat fiind unul dintre partenerii tradiționali și importanți ai țării noastre din Asia de Sud-Est, precum și dezvoltării acesteia”.

De asemenea, șeful statului român „a pledat pentru consolidarea pe mai departe atât a dialogului la nivel înalt, cât și a cooperării sectoriale dintre cele două țări, apreciind că vizita în România a Premierului Phạm Minh Chính reprezintă o nouă oportunitate de impulsionare a dezvoltării relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun”.

Președintele României a susținut și „valorificarea la adevăratul potențial a relațiilor economice româno-vietnameze, salutând organizarea, pe fondul vizitei în țara noastră a demnitarului vietnamez, a unui Forum economic”.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat și interesul pentru dezvoltarea pe mai departe a cooperării bilaterale în domeniul educației, ca parte esențială pe care se fundamentează dialogul bilateral.

„În planul relației cu Uniunea Europeană, Președintele României a arătat că țara noastră susține extinderea și diversificarea agendei relației UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global”, discuțiile privind și „teme de actualitate de pe agenda internațională, printre care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Marea Chinei de Sud, conflictul din Gaza, situația generată de atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie și combaterea schimbărilor climatice”.

„Prim-ministrul Phạm Minh Chính a confirmat importanța pe care autoritățile vietnameze o acordă relațiilor dintre România și Vietnam, în baza legăturilor puternice care au marcat cele peste șapte decenii de relații diplomatice” și „a evidențiat potențialul de dezvoltare și diversificare a domeniilor de cooperare în plan bilateral, pe lângă consolidarea dialogului politic la nivel înalt, evocând oportunitățile de cooperare existente în domeniul economic și în cel al educației„.

Premierul vietanamez a mulțumit și pentru sprijinul acordat de România pe durata deținerii de către țara noastră a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, care a fost determinant pentru finalizarea negocierilor acordurilor UE-Vietnam privind comerțul liber și protecția investițiilor.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *