0 6 minute 1 an

Dosarul penal deschis pe numele primarului oraşului Eforie, Robert Nicolae Şerban, s-a aflat, din nou, pe masa judecătorilor de cameră preliminară a Tribunalului Constanța,  privind analizarea legalitatății probelor administrate, după ce dosarul său a plecat de la Parchet și a luat drumul instanțelor. Robert Șerban a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi vândut ilegal un teren de peste 3.000 de metri pătraţi către o firmă la care era asociat viceprimarul localităţii.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, pentru complicitate la abuz în serviciu, fostul secretar al oraşului Eforie, Viorica Greceanu, precum şi fostul consilier local Florian Cojea.

Primarul este acuzat că a efectuat, cu intenție și cu încălcarea dispoziţiilor legale, în vederea vânzării unui teren de 3.150 metri pătraţi, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie (imobil compus din construcţie şi terenul de sub construcţie), către S.C. Briza Mării Negre S.R.L., firmă ce administra restaurantul şi în care viceprimarul staţiunii, Chiparul Dănuţ, are calitatea de asociat, vânzare efectuată pe baza unui contract, în martie 2019, în schimbul preţului de 189.000 euro, asigurând astfel un folos necuvenit S.C. Briza Mării Negre S.R.L., respectiv suprafaţa de teren ce a trecut, în mod nelegal, în patrimoniul S.C. Briza Mării Negre S.R.L.

Actul de vânzare-cumpărare a avut loc cu încălcarea dispoziţiilor legale privind administraţia publică locală, care prevăd că hotărârile referitoare la patrimoniu se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie.

Inculpata Greceanu Viorica, în calitate de secretar oraş, cu intenţie, cu ocazia şedinţei de consiliul local din data de 23.12.2016, a facilitat adoptarea unei hotărâri de consiliu local care în realitate nu fusese adoptată, prin aceea că a contrasemnat pentru legalitate, Hotărârea de Consiliu Local Eforie nr.229/23.12.2016, act administrativ ce a intrat în circuitul juridic şi ulterior a constituit temei pentru încheierea de către inculpatul Şerban Robert Nicolae, prin semnătură delegată, a contactului de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, pentru suprafaţa de 3.150 mp“, potrivit procurorilor.

În ceea ce-l privește pe consilierul locale Cojea Florian, s-a reținut că el a fost președintele de ședință la şedinţa a Consiliului Local Eforie.
Procurorii au stabilit că toți trei au produs un prejudiciu însemnat bugetului local.

“Cei trei inculpaţi au exercitat de facto, sub pretextul interpretării, însă în realitate contra legem, atribuţiile unui consiliu local, deşi legea prevede în mod expres partajarea atribuţiilor executive de cele deliberative, şi stabileşte în sarcina fiecăreia dintre instituţiile indicate atribuţii exprese şi distincte. Relevantă în cauză este şi împrejurarea că prin trei adrese diferite, trei prefecţi diferiţi au atenţionat cu privire al nelegalitatea procedurii de adoptare a hotărârilor de consiliu local cu un număr de voturi inferior cotei de 2/3 din numărul de consilieri; aceştia au indicat în cuprinsul adreselor care este soluţia juridică în cazul în care cota sus-menţionată nu este un număr întreg”, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

De asemenea, primarul Robert Șerban este acuzat că a înstrăinat imobilul fără organizarea în prealabil a unei licitații, așa cum prevede legea. Anchetatorii au instituit măsura sechestrului asigurator asupra unui bun imobil, aparținând primarului Șerban.

Comunicatul Parchetului

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în cursul lunii decembrie, în stare de libertate, a inculpaţilor: Şerban Robert Nicolae, primar al oraşului Eforie atât la data săvârşirii faptei cât şi în prezent, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (…); Greceanu Viorica, secretarul oraşului Eforie la data săvârşirii faptei, în prezent administrator public al oraşului Eforie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (…); Cojea Florian, consilier local în cadrul Consiliului Local Eforie la data săvârşirii faptei, în prezent administrator al S.C. EFO URBAN S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, (…)”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis, la începutul acestui an, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Revenind la ședința de miercuri de la Tribunalul Constanța, este interesant modul în care acesta a apărut pe ordinea de zi, fără părți, fără obiect al dosarului, fără părțile implicate și fără nimic care să facă legătura cu prezenta cauză.

Daniel ALBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *