An prost pentru cartof, printre cele mai consumate legume din România. „Vremea nu ne-a ajutat deloc“ VIDEO
0 3 minute 10 luni

A început recoltarea cartofilor în comuna Lungulețu din Dâmbovița, cunoscut bazin legumicol. Este forfotă atât în oborul din localitate, cât și pe câmpuri, unde producătorii culeg roadele.

Cartofii de Lungulețu, la mare căutare. FOTO Ștefania Rădoi

Cartofii de Lungulețu, la mare căutare. FOTO Ștefania Rădoi

Agricultorii spun că au avut parte de o recoltă relativ bună, dar mai slabă decât anul atrecut. Din cauza frigului instalat în primăvară, recoltatul a fost întârziat cu zile bune, iar producția a scăzut cu 20-30%.

Prețul cartofilor pleacă, de la producătorii din Lungulețu, de la 1,7-1,9 lei/kilogram, iar la tarabele din piețe sau supermarketuri ajunge chiar să se tripleze.

„Vremea nu ne-a ajutat deloc la începutul acestui an, în sensul că a fost foarte frig. Avem o producție slabă, pentru că în lunile martie și aprilie a fost foarte frig. Prețul este mai mare decât anul trecut, dar e cantitate mai mică. Eu îmi vând marfa doar în piața de gros din Lungulețu, iar clienții vin la noi din toată țara”, spune nea Neagu, producător din Lungulețu, care cultivă cartofi pe o suprafață de 5 hectare de teren.

Cartofii de Lungulețu, la mare căutare. FOTO Ștefania Rădoi

Imaginea 1/3: Cartofii de Lungulețu, la mare căutare. FOTO Ștefania Rădoi

Frigul i-a afectat mai ales pe producătorii care au mizat pe soiul de cartofi Arizona.

„A fost o boală la Arizona, din cauza temperaturilor foarte reci, soi care se însămânțează în peste 60% din culturile de la noi. Pentru că producția este mai mică acum, prețul este mai sus. Anul trecut a fost un leu, iar acum este 1,8 lei. E foarte bună cererea, pentru că în tară a plouat foarte mult și nu au putut recolta în alte regiuni”, arată Ștefania Rădoi, producător din Lungulețu.

Un hectar cultivat cu cartofi costă de la însămânţat şi până la recoltat, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul. Un culegător este plătit cu 150 de lei pe zi.

În Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză, aproximativ 10% din varza produsă în România. Deşi este o producţie enormă, ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare.

De asemenea, în Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone. 

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *