PSD-PNL sau ”alianța binelui contra răului”. Se schimbă scena politică? Adrian Năstase: Este vorba de o mișcare tactică
0 5 minute 2 luni

Află ce declarații a făcut fostul premier al României, Adrian Năstase, despre alegerile din acest an.

Întrebat dacă ultimele informații legate de alegerile din acest an schimbă scena politică, Adrian Năstase a răspuns:

„Nu cred, este vorba, așa cum spunea dl. Ciucă, de o mișcare tactică. Este clar că deocamdată avem doar decizii referitoare la alegerile din iunie. PSD-ul are nevoie de un candidat, de un partener care să fie valid, de aceea PNL-ul trebuie să iasă în condiții convenabile din alegerile europarlamentare și, practic, în condițiile în care s-a intrat într-o anume criză de timp, ca la șah, cei doi parteneri au venit, într-un fel, cu lecțiile nepregătite până la capăt. De aceea nu am aflat mare lucru despre alegerile prezidențiale, despre alegerile parlamentare, despre calendarul pe întregul an”.

Binele contra răului

„Avem deocamdată o idee foarte clară, se formează un fel de alianță a binelui împotriva unei alianțe a răului, partidele de centru, centru-dreapta, centru-stânga împotriva partidelor de extremă și, practic, un fel de acțiune de susținere a democrației reprezentative și rolul Parlamentului, inclusiv Parlamentul European, împotriva unei democrații directe, caracterizată în ultima vreme tot mai mult de discuțiile în stradă, de manifestări de tot felul.

Deci, este vorba până la urmă de un moment de înțelepciune, de responsabilitate, fără îndoială, dar este clar, pe de altă parte, că avem o dificultate în interiorul partidelor, o departajare să spunem, între pozițiile celor doi lideri și baronii locali din cele două partide, se vede foarte clar. Interesele legate de alegerile locale, de alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale rămân aceleași. Practic, ceea ce deocamdată este, să spunem, un element salvat, este situația PNL-ului, care este într-un fel ajutat la alegerile europarlamentare comasate cu localele în așa fel încât să rămân un partener solid în relația cu PSD-ul.

Tactic PNL, strategic PSD

Din punct de vedere tactic, e o mișcare bună pentru PNL, din punct de vedere strategic, cred că este o mișcare bună pentru PSD.

Din punct de vedere tactic, în sensul că practic PNL-ul după alegerile din iulie, în condițiile deciziilor de astăzi, va rămâne la un nivel guvernabil și va putea să discute pe mai departe despre parteneriat cu PSD. Pe de altă parte, PSD-ul pe viitoarea guvernare are nevoie de un partener care să îi asigure eventual o majoritate de 50% în Parlament și pentru formarea unui viitor guvern. De aceea, din punct de vedere strategic, PSD-ul sigur că a gândit, probabil, că nu are niciun interes în slăbirea PNL-ului la alegerile din iunie. 

Bătălia pentru președinție

Eu nu înțeleg foarte bine bătălia asta pentru președinte, ca să fiu foarte sincer, poate și din istoria mea de șef al Guvernului, consider că șeful Guvernului ar trebui să fie o țintă mai interesantă pentru partide, da’, în sfârșit, las la o parte această poveste, în măsura în care unii probabil se gândesc la un anumit domeniu rezervat pentru justiție și politică externă pentru președinte, deși nici lucrurile astea nu sunt foarte clare în Constituție.

După părerea mea, alegerile în septembrie pentru prezidențiale vor crea o problemă de calendar legislativ, pentru că practic între iunie și septembrie vor fi doar trei luni în care ar trebui făcute negocieri pentru o anumită abordare comună, desemnarea candidaților, strângerea semnăturilor ș.a.m.d. Trei luni ar putea să fie un interval prea scurt”, a mai precizat fostul premier al României, Adrian Năstase, în direct la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *