Austria blochează în continuare aderarea României la Schengen
0 3 minute 9 luni

Austria își menține poziția și nu este de acord cu aderarea României la Schengen, deși cancelarul de la Viena, Karl Nehammer, recunoaște că Bulgaria a făcut progrese în ceea ce privește migrația ilegală. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, care și-a exprimat sprijinul pentru aderarea celor două țări.

La conferința de presă comună, Nehammer a lăudat faptul că, pentru prima dată în Uniunea Europeană, „provocările incredibil de mari” ale Bulgariei în materie de migrație, „din cauza graniței sale externe lungi cu Turcia” primesc mai multă atenție, relatează publicația austriacă Volksblatt.

Totuși, potrivit comunicatului Cancelariei Austriei, „Nehammer spune în continuare nu extinderii spațiului Schengen.

Pe de altă parte, Scholz şi-a reiterat sprijinul pentru intrarea în Schengen a Bulgariei şi României.

Cei doi oficiali au convenit menținerea controalelor la frontiera dintre Germania și Austria, pe care Scholz le consideră „indispensabilă”, deși ambele țări sunt în interiorul spațiului de liberă circulație.

Scholz a explicat că atât timp cât nu se reuşeşte implementarea unei strategii comunitare eficiente pentru a controla imigraţia în Europa, iar numărul de persoane care încearcă să ajungă în Germania rămâne ridicat, controalele la graniţa cu Austria vor fi menţinute.

„Pentru moment, având în vedere numărul (de migranţi) pe care îl cunoaştem, acest lucru este indispensabil”, a spus şeful guvernului german, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, el s-a arătat încrezător în succesul noului mecanism de azil care se negociază în cadrul Uniunii Europene (UE), împreună cu o campanie pentru realizarea de acorduri de repatriere cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor.

Nehammer a spus că 112.000 de cereri de azil au fost depuse în Austria în 2022, dintre care 75% au fost înregistrate pentru prima dată, deși solicitanții au mai trecut prin cel puțin o țară din UE.

„Cifrele sunt în scădere în Austria, dar în același timp cresc și în Germania. Suntem o comunitate bazată pe solidaritate în cadrul UE, așa că nu ne pasă de cifre. Și atâta timp cât actualul sistem Schengen nu funcționează, e clar că sunt necesare eforturi comune în Europa pentru a consolida protecția frontierelor externe”, a spus el.

Editor : M.B.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *