Tehnologia mașinii zburătoare AirCar, dezvoltată și testată cu succes în Europa, a fost vândută în China
0 4 minute o lună

Tehnologia din spatele mașinii zburătoare AirCar, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, relatează BBC

Propulsată de un motor BMW și de combustibil normal, AirCar a zburat timp de 35 de minute între două aeroporturi din Slovenia în 2021, folosind pistele pentru decolare și aterizare. A fost nevoie de puțin peste două minute pentru a se transforma dintr-o mașină într-un avion.

Acum, vehiculele realizate pe baza designului său vor fi folosite într-o „regiune geografică specifică” din China.

Compania Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, cu sediul în Cangzhou, a achiziționat drepturile exclusive de fabricare și utilizare a aeronavelor AirCar într-o zonă nedeclarată.

Firma și-a construit propriul aeroport și propria școală de zbor după o achiziție anterioară de la un alt producător slovac de aeronave, a declarat Anton Zajac, cofondator al KleinVision, compania care a creat AirCar.

După ce a deschis calea în dezvoltarea revoluției VE (vehicule electrice), China dezvoltă acum în mod activ soluții de transport cu avionul.

Luna trecută, o firmă numită Autoflight a efectuat un zbor de testare a unei drone care transportă pasageri între orașele Shenzhen și Zhuhai. Călătoria, care durează trei ore cu mașina, a fost parcursă în 20 de minute, a declarat compania – deși aeronava nu conținea pasageri.

Iar în 2023, firma chineză eHang a primit un certificat de siguranță din partea oficialilor chinezi pentru taxiul său zburător electric. Guvernul britanic declara că taxiurile zburătoare ar putea deveni un element obișnuit pe cer până în 2028.

Dar, spre deosebire de aceste avioane de pasageri asemănătoare dronelor, AirCar nu decolează și nu aterizează pe verticală și are nevoie de o pistă de aterizare.

„Occidentul poate încetini uneori lucrurile”

KleinVision a refuzat să precizeze cu cât a vândut tehnologia. AirCar a primit un certificat de navigabilitate de la Autoritatea slovacă de transport în 2022 și a apărut într-un videoclip publicat de YouTuberul Mr Beast la începutul acestui an.

Citește și: GALERIE FOTO Mașina zburătoare slovacă primeşte undă verde pentru decolare. Cum arată AirCar

Există încă obstacole considerabile pentru această formă de transport în ceea ce privește infrastructura, reglementările și acceptarea publică a tehnologiei.

Încercările globale de reglementare a sectorului au făcut ca „toată lumea să se agite pentru a găsi un nou set de întrebări care trebuie puse”, a declarat consultantul în domeniul aviației Steve Wright.

„În această privință, istoria arată că Occidentul poate încetini uneori lucrurile, deoarece există o oarecare tentație de a încerca să înghesui aceste noi mașini în vechile categorii”, a adăugat Wright. „China ar putea foarte bine să vadă acest lucru ca pe o oportunitate de a merge înainte”.

Preocupări similare se aplicau cândva mașinilor electrice, iar China a reușit să devină lider de piață la nivel mondial.

Vânzarea companiei slovace AirCar ar putea ridica semne de întrebare cu privire la faptul că China ar putea fi pregătită să facă același lucru cu mașinile zburătoare.

Wright a declarat că, deși prototipurile precum AirCar sunt „foarte distractive”, realitatea va fi probabil mai banală „cu cozi, verificări de bagaje și altele”.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *