Ce se întâmplă dacă se legalizează parteneriatul civil în România
0 4 minute 4 luni

Fotografie de la Marcia Fernandes: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/data-intalnire-romantica-curmala-fruct-4279695/

Fotografie de la Marcia Fernandes: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/data-intalnire-romantica-curmala-fruct-4279695/

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), derulează campania #IubimLaFel și lansează două spoturi publicitare video de promovare a parteneriatului civil pentru cuplurile de același sex.

În cadrul campaniei #IubimLaFel, MozaiQ a lansat peste 60 de materiale grafice în social media și a derulat o campanie de spoturi stradale în București, Constanța, Iași, Timișoara și Cluj, prin 16 bannere publicitare în toată luna noiembrie.

MozaiQ a lansat primul spot video, în colaborare cu regizorul Bogdan Theodor Olteanu, actrița Victoria Răileanu, Diud Studio și GLITCH. Recent, MozaiQ a lansează al doilea spot video, în colaborare și cu actrița Maria Popistașu. 

Spoturile video au ca intenție să arate că viața oamenilor nu se schimbă cu nimic dacă se legalizează parteneriatul civil, însă a cuplurilor care au nevoie, da. Familiile LGBTI sunt familii la fel de valide și de valoroase pentru societate și contribuie la bunăstarea României, familii care IUBESC LA FEL. Astăzi, sute de mii de cetățeni de toate orientările sexuale trăiesc în uniuni civile nereglementate de stat. Statul nu-i poate ignora pe acești cetățeni și nu-i poate trata ca cetățeni de rangul 2.

Parteneriatul ar garanta dreptul la moștenire, dreptul la decizii medicale privind partenerul/partenera, dreptul de a accesa un credit bancar comun, dreptul de a vizita cealaltă persoană în spital în cazul unei spitalizări sau dreptul de a beneficia de servicii de sănătate decontate în baza asigurării partenerului/partenerei. Mai multe detalii pe website-ul campaniei, www.iubimlafel.ro. 

”Conform Barometrului de opinie asupra comunității LGBT+ din România, 58% dintre români cred că viețile lor nu s-ar schimba sau ar merge într-o direcție pozitivă dacă s-ar legaliza parteneriatele civile. Domnului Ciolacu îi transmitem că deciziile CEDO și CJUE trebuie respectate într-o țară europeană și democratică. Domnului Ciucă îi transmitem că religia poate coexista cu drepturile omului, deși într-un stat laic nici nu ar trebui să se pună problema de așa ceva. Îl încurajăm, de asemenea, pe domnul Ciucă, să-și schimbe paradigma de gândire cu privire la familia tradițională. Toate familiile sunt tradiționale, indiferent dacă au fost recunoscute sau oprimate de-a lungul timpului. Iubim la fel și vrem drepturi la fel.” a declarat Sergiu Marinescu, director de comunicare MozaiQ.

Pentru spoturile video, campania #IubimLaFel a beneficiat de sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și de implicarea pro bono a echipei de filmare: 

Actori:

Victoria Răileanu

Maria Popistașu

Alexandru Ion

Ruxandra Maniu

Regie și text: Bogdan Theodor Olteanu

DoP: Mihai Marius Apopei

Colorist: Andu Radu / Abator

Dep. Artistic: Alexandra Panaite

Echipa Glitch: Dan Stănescu, Roxana Panaitescu, Adina Popescu

Și cu sprijinul:

Producție: Alex Burlac

Focus Puller: Tavi Sotir

Props team: Svac Production

Styling: Marga Dumitrescu & Dana Anghel

Gaffer: Adrian Bulgariu

Best Boy: Eremia Nicolae (Bebe)

Inginer sunet: Daniel Sandu

Manager post-producție: Diana Crețu

Editare: Paul Vlăsceanu

Sound mixing: Ovidiu Hardplay

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *