Preşedinta Crucii Roșii s-a întâlnit cu liderul Hamas în Qatar
0 3 minute 2 săptămâni

Crucea Roşie a anunţat luni seară că preşedinta a mers în Qatar pentru a se întâlni cu liderul Hamasului palestinian, Ismail Haniyeh, cu scopul „a avansa în problemele umanitare legate de conflictul armat din Israel şi Fâşia Gaza”, un teritoriu palestinian guvernat de această mişcare, notează AFP.

„Preşedinta Mirjana Spoljaric s-a întâlnit cu Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Hamas, şi separat cu autorităţile din Qatar”, a făcut cunoscut Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-un comunicat.

Această vizită a avut loc în timp ce Qatarul, care mediază pentru a încerca să obţină eliberarea ostaticilor israelieni ţinuţi în Fâşia Gaza, a afirmat duminică că au rămas doar obstacole „foarte minore” înaintea încheierii unui acord.

Potrivit CICR, vizita preşedintei organizaţiei se înscrie în cadrul eforturilor de a purta „discuţii directe cu toate părţile pentru a îmbunătăţi respectarea dreptului internaţional umanitar”.

Organizaţia a subliniat că Mirjana Spoljaric s-a întâlnit, de asemenea, „de mai multe ori” în ultimele săptămâni, cu familii ale ostaticilor deţinuţi în Gaza, precum şi cu înalţi responsabili israelieni şi palestinieni.

În acest sens, CICR „insistă ca echipele (ei) să fie autorizate să viziteze ostaticii pentru a se asigura de bunăstarea lor şi pentru a le administra medicamente şi pentru ca ostaticii să poată comunica cu familiile lor”.

„Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să-şi desfăşoare activitatea în deplină siguranţă. CICR nu poate intra cu forţa în locurile în care sunt ţinuţi ostaticii şi nici nu ştim unde se află”, a continuat textul citat de AFP, preluată de Agerpres.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatici în Fâşia Gaza în cursul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian. Acest lucru a făcut aproximativ 1.200 de morţi în Israel, în principal civili, potrivit unui raport al autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul bombardează fără încetare Fâşia Gaza şi desfăşoară de la 27 octombrie o operaţiune terestră cu scopul de a „anihila” mişcarea islamistă, aflată la putere în teritoriul palestinian asediat. Aceste lovituri israeliene asupra Gaza au provocat peste 13.300 de morţi, dintre care peste 5.600 de copii, potrivit guvernului Hamas.

Editor : Liviu Cojan

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *