Senatul a decis. Mitropolia Basarabiei și Schitul românesc „Prodromu” de la Muntele Athos vor primi bani de la statul român
0 4 minute 5 luni

magine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

magine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mitropolia Basarabiei (Republica Moldova) și Schitul românesc „Prodromu” de la Muntele Athos vor primi câte două milioane de euro anual, a decis Senatul României.

Mitropolia Basarabiei, din Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, și Schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos, din Grecia, vor primi câte două milioane de euro anual, după ce Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român.

Propunerea legislativă este iniţiată de deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Ciprian Şerban şi Alfred Simonis şi a întrunit, în Senat, 109 voturi „pentru” şi 2 împotrivă, scrie Agerpres.

”Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, o sumă în lei, echivalentă cu 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Destinaţiile sumei prevăzute se stabilesc de Patriarhia Română şi Sinodul Mitropoliei Basarabiei (Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi şi Episcopia Basarabiei de Sud). Modul de cheltuire a fondurilor alocate, conform destinaţiei, precum şi justificarea utilizării acestora se fac cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia care reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase din România”, prevede propunerea legislativă.

Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare, printre altele, restaurării şi conservării bunurilor din patrimoniul imobil şi mobil; achiziţionării de imobile necesare desfăşurării activităţilor liturgice, culturale şi mediatice ale unităţilor de cult; activităţilor de asistenţă socială şi medicală susţinute de unităţile de cult organizate de Mitropolia Basarabiei în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni; organizării unor manifestări cultural-religioase şi mediatice; construirii, amenajării şi reparării clădirilor având destinaţia de aşezăminte culturale, de asistenţă socială şi medicală, restaurării, reparării, întreţinerii şi administrării clădirilor aparţinând centrelor eparhiale, protopopiatelor, parohiilor şi mănăstirilor, inclusiv a clădirilor pentru învăţământul teologic.

Potrivit unui amendament adoptat de Senat, o sumă similară, echivalentă cu două milioane de euro, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru Schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos, din Grecia.

Prevederile legii intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: „Sunt și români care o duc greu în străinătate. Dragii mei, nu vă temeți!” Părintele Cazacu, mesaj pentru cei cărora le este rușine să spună că nu au reușit în străinătate – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *