Lupte în Sudan. Cetățenii străini se evacuează pe orice căi, indiferent de riscuri / Probleme cu aeroporturile și spațiul aerian
0 3 minute 10 luni

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Unii cetățeni străini au început să fie evacuați din Sudan, deoarece armata folosește raiduri aeriene împotriva RSF (Forțele de Sprijin Rapid) în timpul luptelor de la Khartoum.

Unii cetățeni străini au început să evacueze din Sudan, în timp ce luptele sângeroase care au cuprins vasta națiune africană intră în a doua săptămână, conform Al Jazeera.

Asaltul sângeros al războiului urban a prins un număr mare de persoane în capitala sudaneză Khartoum. Aeroportul a fost vizat în mod repetat și mulți rezidenți nu au putut să-și părăsească casele sau să mute în zone mai sigure din oraș.

Națiunile Unite și statele străine au îndemnat liderii militari rivali să înceteze focul și să deschidă o trecere sigură atât pentru civilii care fug, cât și pentru furnizarea de ajutor extrem de necesar.

Cu aeroportul închis și cerul nesigur, mii de străini – inclusiv personalul ambasadei, lucrători umanitari și studenți din Khartoum și în alte părți din a treia țară ca mărime a Africii – nu au putut să părăsească țara.

Armata sudaneză a declarat sâmbătă că va facilita evacuarea cetățenilor și diplomaților americani, britanici, chinezi și francezi din Sudan, în timp ce Arabia Saudită și Iordania evacuează deja prin Port Sudan de la Marea Roșie. Sunt probleme la aeroporturile din Khartoum și Nyala, din cel mai mare oraș, Darfur.

Până sâmbătă după-amiaza, Arabia Saudită a declarat că a evacuat 157 de saudiți și persoane de alte naționalități, difuzând imagini cu oameni de pe o navă, iar Kuweitul a spus că unii dintre cetățenii săi au ajuns la Jeddah. Iordania a spus că a început evacuarea a 300 de cetățeni.

Într-o alertă de securitate, ambasada SUA din Sudan a declarat că are „informații incomplete despre convoaiele semnificative care pleacă din Khartoum și călătoresc spre Port Sudan” și că situația rămâne periculoasă. „Îți asumi riscul oricum ai călători”, a precizat ambasada.

Având în vedere că SUA se concentrează mai întâi pe evacuarea diplomaților, Pentagonul a spus că mută trupe și echipamente suplimentare la o bază navală din micuța națiune din Golful Aden, Djibouti, pentru a ajuta la evacuare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

cetateni straini


evacuari


lupte


sua


sudan

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *