Conducerea spitalului Săpoca a adus cârnați de Pleșcoi la Ministerul Sănătății înainte de a primi 10 la o evaluare (Europa Liberă)
0 4 minute 11 luni

Conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca s-a prezentat la Ministerul Sănătății cu opt sau nouă sacoșe pline cu cârnați de Pleșcoi, pe 23 mai, înainte de a primi 10 la o evaluare a activității managerului și a-i fi aprobată o schimbare de organigramă, arată o investigație realizată de Europa Liberă România

Cârnații de Pleșcoi, o specialitate apreciată în județul Buzău, unde se află și sediul Spitalului de Psihiatrie, ar fi fost cumpărați și ținuți în frigiderele unității medicale, conform fotografiilor și informațiilor oferite de un avertizor de integritate.

Potrivit acestei surse, în dimineața zilei de 23 mai, sacoșele au fost puse într-un autoturism al spitalului, care s-a deplasat apoi la București. În mașină s-ar fi aflat directoarea economică a Spitalului de Psihiatrie Săpoca,  Oana Aurelia Anica, și un șofer.

Jurnaliștii de la Europa Liberă, care au fost avertizați că mașina în care erau transportați cârnații de Pleșcoi este pe drum, au identificat autoturismul în aceeași zi, în jurul prânzului, în parcarea Ministerului Sănătății.

Aceștia au văzut cum cârnații de Pleșcoi sunt mutați din plasele de plastic în pungi mai elegante, de hârtie și duși apoi în sediul ministerului.

Directoarea economică Oana Aurelia Anica ar fi cărat două sau trei sacoșe, în timp ce șoferul a făcut două drumuri în sediu, pentru a duce șase sacoșe. 

Surse neoficiale au declarat pentru jurnaliștii Europa Liberă că directoarea spitalului ar fi vizitat-o pe Iuliana Costin, care este director al Departamentului de Resurse Umane din Ministerul Sănătății.

Transportul a avut loc în aceeași zi în care reprezentanții sindicatului Sanitas, care reprezintă medicii, au organizat un protest în fața ministerului.

Același avertizor de integritate care a semnalat faptul că la minister urmau să fie trimiși cârnații de Pleșcoi a relatat, ulterior, că pe 29 mai, managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Gabriela Piriu, a anunțat că a primit 10 la evaluarea activității de către minister. În plus, i s-a aprobat și schimbarea organigramei pe care o ceruse.

Ministrul Sănătății nu era în țară când au sosit cârnații de Pleșcoi

Potrivit Europa Liberă, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au răspuns încă solicitării în care li se cerea să răspundă cine a primit delegația de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca și dacă au fost primiți cârnații de Pleșcoi.

Instituția a comunicat, totuși, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu se afla în sediu la acel moment, acesta fiind plecat din țară, la Geneva.

De asemenea, conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca a refuzat să comenteze această deplasare.

Spitalul de Psihiatrie Săpoca este în subordinea Ministerul Sănătății. Este unul din cele patru spitale psihiatrice din țară unde sunt internate persoanele condamnate în instanță, dar care nu au discernământ.

Editor : D.R.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *