Bătălia nervilor la sectoarele 1 și 2 din București. Luptă strânsă între candidați. Scandal uriaș la depunerea sacilor cu voturi
0 29 de minute 2 luni

Rezultatele de la sectoarele 1 și 2 încă nu sunt clare. Diferența dintre candidați este mai mică de un procent. La sectorul 1, preluarea voturilor a fost sistată după ce mulți președinți de secții de votare au fost ținuți peste 30 de ore în căldură, fără apă, fără hrană. Unor membri de secții de votare li s-a făcut rău și a fost nevoie de intervenția medicilor. Acolo unde procesul de numărare a voturilor a fost suspendat, voturile vor fi păzite de jandarmi. Între timp, la PSD, rezultatele alegerilor de ieri i-au consolidat poziția președintelui Marcel Ciolacu.

LIVE TEXT-ul care a acoperit desfășurarea alegerilor locale în București în perioada 9-10 iunie poate fi citit AICI.  

Marți, 11 iunie

Clotilde Arrmand îi face plângere penală șefului AEP

ACTUALIZARE 15.45 Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care îşi dispută victoria în cursa pentru Primărie cu candidatul PSD-PNL George Tuţă, anunţă, într-o postare pe Facebook, că va depune plângere penală împotriva preşedintelui AEP, Toni Greblă ”pentru modul defectuos de organizare a alegerilor locale şi europarlamentare şi instigare la fals”.

”Voi depune plângere penală împotriva preşedintelui AEP, Toni Greblă pentru modul defectuos de organizare al alegerilor locale şi europarlamentare şi instigare la fals. Se dau indicaţii pe linie politică ca procesele – verbale din mai multe secţii cu problemă să fie închise rapid, fără a se mai face renumărarea voturilor”, afirmă edilul.

Ea consideră că această comasare produsă de PNL-PSD a dus la un volum crescut de muncă în secţiile de votare.

”Pe fondul oboselii, au loc multe nereguli şi falsuri şi au permis fraude electorale. Procesul electoral a fost suspendat în 22 de judeţe din cauza oboselii şi a caniculei, iar sacii cu voturi şi toate materialele electorale au fost predate şi au fost păzite peste noapte de jandarmi. Acest haos generalizat a fost patronat de Toni Greblă. Preşedintele AEP, Toni Greblă, trebuie să-şi asume că nu a fost în stare să organizeze aceste alegeri şi să-şi depună demisia”, consideră ea.

Marţi dimineaţă, Clotilde Armand a anunţat că a depus cerere de renumărare a voturilor şi că a sesizat autorităţile privind tentativele de fraudă de la mai multe secţii de votare. ”Nu mergeţi după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secţii din totalul de 166”, avertizează edilul.

Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Capitalei Crina Eşanu a afirmat că la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, poliţiştii nu au înregistrat incidente asociate scrutinului. De asemenea, ea a precizat că nu există nicio plângere depusă la nivelul Sectorului 1.

Mihaiu depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2

ACTUALIZARE 15:00 – Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a anunţat că o să depună plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în acte publice. „Se vede cu ochiul liber modul în care se încearcă fraudarea alegerilor de la Sectorul 2, vom extinde plângerile la mai multe secţii unde tot procesul de vot a fost pus sub semnul întrebării, cu buletine preştampilate în ziua votului, cu chei de control care nu se închideau, cu presiune pusă pe preşedinţii nedormiţi”.

Radu Mihaiu: Cer BEC să intervină la Sectorul 2. La una dintre secţii s-a produs o eroare

ACTUALIZARE 13:56 Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat al Alianţei Dreapta Unită pentru un nou mandat, susţine că la una dintre secţii s-a făcut o eroare ce poate fi rezolvată prin renumărarea voturilor şi solicită Biroului Electoral Central să intervină în acest caz.

„Aceasta era secţia pe care majoritatea PSD din BES Sector 2 nu a vrut să o mai analizeze. Şi ne-au respins politic cererea de renumărare. Deşi comisia de numărare a recunoscut eroarea. În scris. Ce s-a întâmplat: luni, la ora 7 dimineaţa, după peste 24 de ore de stat în secţie, membrii comisiei de numărare au transcris din greşeală 333 de voturi în dreptul doamnei Bughiu, în loc să fie în dreptul meu. Şi 47 în dreptul meu, în loc să le treacă la doamna Bughiu. De altfel, e singura secţie unde doamna Bughiu are un număr aşa de mare de voturi.

O eroare care poate fi uşor verificată, prin renumărarea voturilor din acea secţie. Eroarea comisiei nu e greu de înţeles. Comasarea alegerilor a transformat acest scrutin într-un coşmar pentru delegaţi. Unii au stat şi 40 de ore! Au avut de numărat buletine din cinci tipuri de alegeri şi s-au strecurat nepermis de multe erori. Ce nu e de înţeles e de ce nu vrea PSD să avem o numărătoare corectă”, a scris Mihaiu, marţi, pe Facebook, potrivit Agerpres.
El a solicitat Biroului Electoral Central să intervină la Sectorul 2.

„În anul 2024 ar fi o ruşine să avem alegeri puse sub semnul întrebări în asemenea hal. Şi să nu se lase influenţat de AEP sau alte forţe politice”, a completat primarul Sectorului 2.

George Tuță: Am câștigat la Sectorul 1. Nu a fost nicio suspiciune rezonabilă de fraudă

ACTUALIZARE 13:30 – Candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, George Tuţă, a declarat marţi că în urma centralizării făcute de partidul, a câştigat această competiţie. „De fapt, Sectorul 1 a câştigat, pentru că, după un mandat de circ şi de scandal, intrăm într-o normalitate”, a mai spus liberalul.

„Voturile au fost numărate de fiecare birou de secţie de vot, reprezentanţii noştri ne-au adus procesele verbale, noi am făcut centralizarea proceselor verbale pe care sunt semnăturile tuturor reprezentanţilo de la toate formaţiunile politice şi în urma centralizării noastre, am câştigat această competiţie. De fapt, Sectorul 1 a câştigat, pentru că, după un mandat de circ şi de scandal, intrăm într-o normalitate în care respectul şi încrederea trebuie să fie la baza şi temelia construcţiei Capitalei, aşa cum Sectorul 1 era recunoscut”, a declarat George Tuţă, liderul PNL Sector 1, într-o declaraţie de presă. 

Citiți mai departe AICI

PNL Sector 1: George Cristian Tuţă a câştigat alegerile

PNL Sector 1 afirmă, marţi, că în ciuda încercărilor primarului Clotilde Armand de a opri numărarea voturilor, candidatul alianţei PNL-PSD George Cristian Tuţă a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1.

„În ciuda încercărilor disperate ale doamnei Armand de a opri ieri numărarea voturilor, chiar şi cu preţul umilirii a sute de oameni dincolo de limita epuizării fizice, candidatul alianţei PNL-PSD George Cristian Tuţă a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1! Procesele verbale cu voturile numărate sunt cea mai bună dovadă”, spune filiala PNL Sector 1 pe Facebook.

„Calculul îl poate face oricine. Va rezulta acelaşi lucru: George Tuţă va fi în următorii patru ani de zile primarul Sectorului 1!”, mai transmite PNL Sector 1.

Rezultate parțiale pentru consiliile locale de sector

ACTUALIZARE 10.39 Alianţa Electorală PSD – PNL a obţinut 38,09% din voturi (43.429 de voturi) la Consiliul Local al Sectorului 2, fiind urmată de Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei cu 34,24% (39.038 de voturi) şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cu 9,46% (10.786 de voturi), arată rezultatele parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate (până la ora 9,00) din 190 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, s-au obţinut următoarele rezultate:

Alianţa Electorală PSD – PNL – 38,09% (43.429 voturi)

Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei – 34,24% (39.038 de voturi)

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 9,46% (10.786 de voturi)

Partidul Reînnoim Proiectul Europa (REPER) – 7,05% (8.039 de voturi)

Partidul SOS România – 4,69%

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 4,43%.

Partidul România Socialistă – 1,04%

Partidul Patrioţilor – 1%.

Alianţa electorală PSD – PNL se află pe primul loc la alegerile pentru Consiliul local al Sectorului 3 cu 41,75% din voturi, fiind urmată de Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei (ADU) cu 31,60%, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate din 265 de secţii de votare, afişate la ora 9,00 pe site-ul prezenta.roaep.ro, s-au obţinut următoarele rezultate:

Alianţa PSD – PNL – 41,75% (55.329 voturi)

ADU – 31,60% (41.872 voturi)

AUR – 9,74% (12.909 voturi)

Alianţa REPER SENS URS.PDF pentru Sectorul 3 – 8,37% (11.098 voturi)

S.O.S. România – 5% (6.629 voturi)

Partidul Umanist Social Liberal – 3,54% (4.687 voturi).

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru Consiliul local al Sectorului 5 cu 29,48% din voturi, urmat de Alianţa electorală PSD – PNL, care a obţinut 26,43% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate din 197 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, s-au obţinut următoarele rezultate:

PUSL – 29,48% (28.655 voturi)

Alianţa electorală PSD – PNL – 26,43% (25.687 voturi)

Alianţa Dreapta Unită – 22,07% (21.447 voturi)

AUR – 9,98% (9.696 voturi)

REPER – 3,59% (3.491 voturi)

SOS România – 3,39% (3.152 voturi)

Gheorghe Ştefan – 2,03% (1.969 voturi)

Partidul România Mare – 1,18% (1.150 voturi)

Partidul Social Democrat Unit – 0,90% (873 voturi)

Partidul Mişcarea România Suverană – 0,60% (580 voturi)

Blocul Suveranist Român – 0,37% (355 voturi).

Alianţa electorală PSD – PNL s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru Consiliul local al Sectorului 6 cu 49,83% din voturi, urmată de ADU (Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei) cu 23,79%, potrivit rezultatelor parţiale prezentate luni de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate din 227 secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, s-au înregistrat următoarele rezultate:

Alianţa PSD – PNL – 49,83% (66.445 de voturi)

ADU – 23,79% (31.720 de voturi)

AUR – 8,29% (11.053 de voturi)

REPER – 5,58% (7.438 de voturi)

PUSL – 3,31% (4.408 voturi)

Partidul S.O.S. România – 3,04% (4.056 de voturi)

Valentin Florea (independent) – 2,66 % (3.548 de voturi)

Partidul Verde – 1,11% (1.483 de voturi)

Partidul Alternativa Dreaptă – 0,98% (1.311 voturi)

Partidul România Mare – 0,85% (1.128 de voturi)

Partidul Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi – 0,56% (751 de voturi).

Rezultate parțiale pentru primăriile de sector

ACTUALIZARE 10.26 Liberalul Ciprian Ciucu (candidat al PSD – PNL) a câştigat detaşat un nou mandat la Primăria Sectorului 6 al Capitalei, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate (până la ora 9,00) din 227 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, Ciprian Ciucu a obţinut 72,88% din voturi (98.013 voturi).

Principalul său contracandidat – Mihaela Ştefan (Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei) – a obţinut 11,58% din voturi (15.570 de voturi).

ACTUALIZARE 10.25 Vlad Popescu Piedone (candidat al PUSL) a câştigat detaşat funcţia de primar al Sectorului 5 al Capitalei, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate din 197 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, Vlad-Piedone Popescu a obţinut 43,79% din voturi (42.924).

Principalul său contracandidat – Alexandru Paul Dimitriu (Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei) – a obţinut 21,62% din voturi (21.195).

ACTUALIZARE 10.17  Candidatul PSD – PNL la Primăria Sectorului 4, Daniel Băluţă, a câştigat detaşat un nou mandat, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Datele centralizate din 178 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, arată că Daniel Băluţă a obţinut 60,67% din voturi (66.078 voturi).

Pe locul al doilea s-a clasat candidatul Alianţei Dreapta Unită, Paul Ene, care a obţinut 19,33% din voturi (21.057 voturi), iar pe locul al treilea candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor, Matei Ştefănescu, cu 7% din voturi (7.628 voturi).

ACTUALIZARE 10.14 Robert Negoiţă, candidatul Alianţei PSD PNL, a câştigat funcţia de primar al Sectorului 3, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate (până la ora 9,00) din 265 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, Robert Negoiţă a obţinut 54,20% din voturi (72.730 voturi).

Principalul său contracandidat, Ştefan Lucian Judele (candidatul Alianţei Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei), a obţinut 20,36% din voturi (27.319 voturi).

Rezultate parţiale la Primăria Capitalei

ACTUALIZARE 10.06 Nicuşor Dan s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru funcţia de primar general al Capitalei, cu 47,56% din voturi, urmat de Gabriela Firea – 22,18%, Cristian Popescu Piedone – 15,48%, Sebastian Burduja – 7,77% şi Mihai Enache – 3,04%, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi dimineaţa de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate din 1.215 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, s-au obţinut următoarele rezultate:

Nicuşor Dan – 47,56% (326.568 voturi)

Gabriela Firea (PSD) – 22,18% (152.325 voturi)

Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 15,48% (106.300 voturi)

Sebastian Burduja (PNL) – 7,77% (53.385 voturi)

Mihai Enache (AUR) – 3,04% (20.847 voturi)

Diana Şoşoacă (SOS România) – 2,53% (17.395 voturi)

Alexandru Pânişoară (PER) – 0,55% (3.772 voturi)

Filip Constantin Titian – 0,46% (3.161 voturi)

Dorin Iacob (Partidul Alternativa Dreaptă) – 0,43% (2.953 voturi)

Rezultate parţiale la Consilul General al Capitalei

ACTUALIZARE 10.04 Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei) a obţinut cele mai multe voturi la alegerile de duminică pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv 27,29%, fiind urmată de PSD cu 26,59%, PNL – 12,58%, PUSL – 9,66%, AUR – 8,18% şi REPER – 7,11%, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi dimineaţa de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate din 1.215 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, s-au obţinut următoarele rezultate:

Alianţa Dreapta Unită – 27,29% (184.581 voturi)

PSD – 26,59% (179.825 voturi)

PNL – 12,58% (85.046 voturi)

PUSL – 9,66% (65.293 voturi)

AUR – 8,18% (55.291 voturi)

REPER – 7,11% (48.093 voturi)

SOS România – 4,1% (27.746 voturi)

Partidul Ecologist Român – 2,6% (17.597 voturi)

Partidul Alternativa Dreaptă – 1,89% (12.787 voturi)

ACTUALIZARE 10.00 Candidatul Alianţei electorale PSD – PNL, Rareş Hopincă, a câştigat funcţia de primar al Sectorului 2 al Capitalei, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform datelor centralizate (până la ora 9,00) din 190 de secţii de votare, postate pe site-ul prezenta.roaep.ro, Rareş Hopincă a obţinut 43,25% din voturi (49.172 voturi).

Principalul său contracandidat – Radu Nicolae-Mihaiu, candidatul Alianţei Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei,- a obţinut 42,69% din voturi (48.532 voturi), potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 09.50 Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cere renumărarea voturilor, în condițiile în care rezultatele parțiale de la alegerile locale pentru Sectorul 1 arată că a pierdut în fața liberalului George Tuță.

Armand, candidată din partea Alianţei Dreapta Unită pentru un nou mandat, a anunţat marţi dimineaţa că a depus cerere de renumărare a voturilor şi a sesizat autorităţile privind tentativele de fraudă de la mai multe secţii de votare.

Potrivit primarului în funcţie, s-au numărat oficial până marţi doar 40 de secţii din totalul de 166, iar diferenţa de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte mică.

„Vă reamintesc pentru toţi cei care aţi auzit declaraţii publice ale mai multor politicieni să nu mergeţi după fentă, fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secţii din totalul de 166. Diferenţa de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică şi de aceea s-au grăbit unii din PNL şi PSD să arunce public cu mesaje false că au câştigat”, a scris Armand pe pagina sa de Facebook.

„Ne lipsesc foarte multe voturi în secţiile cu probleme, acolo unde i-am prins că vor să fure. De asemenea, au fost mari probleme cu urna mobilă. Aşteptăm numărătoarea şi datele oficiale. Noi am mai păţit aşa ceva în 2016. Ştie şi Ciolacu cum ne-au furat atunci”, a mai scris Armand.

Candidatul Alianţei electorale PSD – PNL, George Tuţă, se află pe primul loc în opţiunile electoratului pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, obţinând 36,49% din voturi (33.576 voturi), potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi de Autoritatea Electorală Permanentă, după centralizarea datelor din 158 de secţii.

Luni, 10 iunie

Situaţie tensionată în Sectorul 2. Radu Mihaiu acuză că îi lipsesc 280 de voturi dintr-o secţie

ACTUALIZARE 23.55 Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, reclamă că de la o secţie de votare îi lipsesc 280 de voturi, așa că a mers la sediul Biroului Electoral din Sectorul 2. Şi Rareş Hopincă, câştigător al scrutinului potrivit rezultatelor parţiale, s-a dus la Biroul Electoral de sector pentru a supraveghea ce se întâmplă.

Radu Mihaiu a anunţat pe Facebook că deplasează la Biroul Electoral de Sector, nemulţumit că dintr-o secţie de votare îi lipsesc 280 de voturi. El s-a dus la Biroul Electoral însoţit de câţiva apropiaţi şi susţinători, dar acelaşi lucru l-a făcut şi Rareş Hopincă.

Acesta a declarat, luni seară, la Antena 3, că Radu Mihaiu încearcă să pună presiune pe membrii Biroului Electoral, ceea ce este un abuz.

Anterior, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a afirmat că încă nu s-a definitivat situaţia alegerilor la nivelul sectorului. ”Întreaga situaţie e pe muchie de cuţit”, a transmis Radu Mihaiu.

Rareş Hopincă se situează pe primul loc în cursa pentru Primăria Sectorului 2, în urma alegerilor de duminică, actualul primar, Radu Mihaiu, aflându-se la mică distanţă în urma sa, relevă rezultatele parţiale ale scrutinului.

Procesul electoral în Sectorul 1 al Capitalei, suspendat până marţi dimineaţă. Materialele au fost preluate sub pază militarizată

ACTUALIZARE 23.00. Biroul Electoral din Sectorul 1 a decis, luni seară, suspendarea procesului electoral până marţi dimineaţă şi preluarea materialelor sub pază militarizată.

Biroul Electoral din Sectorul 1 a decis, luni seară, ”reprogramarea operaţiunii de verificare şi centralizarea rezultatelor procesului electoral în circumscripţia electorală a Sectorului 1, începând cu data de 11.06.2024, începând cu ora 09.00”.

Biroul Electoral anunţă că a preluat în custodie, sub pază militarizată, materialele electorale utilizate de către secţiile nepreluate până în prezent.

Reprezentanţii secţiilor de votare şi cei ai partidelor s-au plâns că procesul electoral a durat mai bine de 40 de ore.

Radu Mihaiu: „Întreaga situaţie e pe muchie de cuţit”

ACTUALIZARE 22.10 Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, afirmă, luni seară, că încă nu s-a definitivat situaţia alegerilor la nivelul sectorului, acuzând că la o secţie de votare îi lipsesc din numărătoare 280 de voturi. ”Întreaga situaţie e pe muchie de cuţit”, a transmis Radu Mihaiu.

”Mulţumesc celor peste 52.000 de oameni care mi-au acordat încrederea. Mă onorează că faţă de 2020 peste 10.000 de oameni au confirmat că acest mandat a adus rezultate. Îmi cer scuze că până acum nu v-am zis nimic, dar nici la această oră nu există o situaţie clară pe numere. Acum, imediat după acest mesaj, intru la BES la numărătoarea unei secţii unde avem bănuiala că ne lipsesc peste 280 de voturi”, a transmis, luni seară, Radu Mihaiu, într-un mesaj pe Facebook.

Acesta apreciază că se va mai discuta mult despre alegeri.

”Vom mai discuta o perioadă lungă despre alegeri. A fost un proces de vot cu extrem de multe probleme şi suspiciuni. Însă noi suntem pe baricade. Secţie cu secţie, vot cu vot, verificăm de 5 ori până când suntem sigur că rezultatul e cel pe care l-aţi exprimat voi prin vot”, a mai scris Mihaiu pe Facebook, anunţând că ”întreaga situaţie e pe muchie de cuţit”.

Rareş Hopincă se situează pe primul loc în cursa pentru Primăria Sectorului 2, în urma alegerilor de duminică, actualul primar, Radu Mihaiu, aflându-se la mică distanţă în urma sa, relevă rezultatele parţiale ale scrutinului.

Rareş Bogdan: La Sectorul 1 se întâmplă lucruri de o gravitate absolută

ACTUALIZARE 22.00 Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a făcut, luni seară, apel la organizatorii alegerilor din Sectorul 1 al Capitalei să ia o decizie în privinţa oamenilor care lucrează la centralizarea proceselor verbale şi la predarea buletinelor de vot în urma scrutinului electoral, având în vedere că aceşti oameni lucrează de 42 de ore în continuu.

”La Sectorul 1se întâmplă lucruri de o gravitate absolută. Am stat de vorbă cu oameni care nu au dormit de 42 de ore, care nu mai au mâncare, apă, pentru a preda buletinele de vot. Sacii cu buletine de vot stau pe caldarâm. Am solicitat ca Jandarmeria să păzească fiecare vot, pentru a nu exista niciun fel de acuzaţii, e o organizare cât se poate de proastă, extrem de proastă. Oamenii când m-au văzut erau cu lacrimi în ochi. Mi-au spus «Domnul Borgan, stăm de 42 de ore, nu merită banii pe care îi primim pentru a rămâne şi a fi umiliţi»”, a declarat Rareş Bogdan, luni seară, la Biroul Electoral Sector 1.

De asemenea, Rareş Bogdan i-a transmis primarului în funcţie al Sectorului 1, Clotilde Armand, să îşi recunoască înfrângerea în aceste alegeri.

”Aceste lucruri arată că se doreşte să-i ducă pe aceşti oameni la disperare, pentru ca voturile să rămână aici şi eventual să facă lucruri la care nu putem să ne gândim. Este vorba despre votul pe care cetăţenii Sectorului 1 l-au dat, doamna Armand ar trebui să se împace cu ideea că a pierdut aceste alegeri (…) Doamna Armand să lase deoparte acest comportament care nu arată ca un comportament european şi să  îşi accepte înfrângerea pentru că oamenii au votat într-un fel, numărătoarea este cât se poate de clară, haideţi să predăm buletinele de vot şi să vedem câştigătorul pentru că nu putem să aşteptăm la nesfârşit şi să aşteptăm ca în urmă cu 4 ani de zile ca la masa verde sau sub birou cineva să rătăcească nişte voturi sau să rătăcească ştampila pentru a fi anulate”, a spus Rareş Bogdan.

ACTUALIZARE 19.45 Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a solicitat Biroului Electoral să vină cu soluţii, în contextul în care zeci de reprezentanţi ai secţiilor de votare au stat în soare, la coadă, toată ziua ca să valideze procesele-verbale şi să depună sacii cu voturi, mai multe persoane au leşinat şi a fost chemat SMURD.

Ea a propus ca „sacii şi procesele verbale într-o cameră sigilată din Piaţa Amzei care să fie păzită de jandarmi sau să permită întoarcerea lor în secţiile de votare, iar sacii şi procese-verbale să rămână sub paza jandarmilor”, însă spune că nu i-a răspuns nimeni la aceste solicitări. Armand a adăugat că, până în acest moment, mai puţin de o treime din procesele-verbale din secţiile de votare din Sectorul 1 au fost validate de Biroul Electoral Sectorul 1.

Știrea inițială

Potrivit ultimelor rezultate de la BEC, la sectorul 1, George Tuță are 36,29% din voturi, iar Clotilde Armand 35,87%.

Potrivit ultimelor rezultate de la BEC, la sectorul 2, Rareș Hopincă a obținut 43,35% din voturi, iar radu Mihaiu 42,48%.

Spiritele s-au încins la Biroul Electoral al Sectorului 1, iar oamenii care muncesc de peste 30 de ore au început să se certe cu forțele de ordine. Situația a fost semnalată și de unul dintre candidați.

Numărătoarea voturilor s-a lăsat cu scandal în Sectorul 1 și 2 al Capitalei. Sunt cozi uriașe la depunerea sacilor de voturi. FOTO: INQUAM PHOTOS Octav Ganea
Numărătoarea voturilor s-a lăsat cu scandal în Sectorul 1 și 2 al Capitalei. Sunt cozi uriașe la depunerea sacilor de voturi. FOTO: INQUAM PHOTOS Octav Ganea

George Tuță: „Fără pic de apă, în călduri de peste 40 de grade. Dacă mergeți sus la BEC, o să vedeți că e aproape irespirabil.”

Clotilde Armand – primarul Sectorului 1: „Ei au tergiversat într-un mod inexplicabil. Am și făcut niște plângeri pentru refuzul de a prelua saci. Am cerut de dimineață sacii să fie preluați, au refuzat, au trimis oamenii înapoi în secții de votare”.  

Femeie: „Am avut surpriza neplăcută să stăm de la 7.30 dimineața până la 11.30 să așteptăm o mașină care să ne aducă aici. Am stat în picioare, fără pic de apă.     Dar organizarea în sine este mizerabilă.”    

Femeie: „A fost puțin lipsit de empatie faptul că a trebuit să ne comandăm noi mâncarea și că nu s-a gândit nimeni la nicio soluție pentru noi. Având în vedere că vom sta aici multe ore.”

Condiții grele au fost și în Sectorul 2, unde un președinte de secție a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce i s-a făcut rău. Candidatul PSD pentru primăria sectorului,

Rareș Hopincă, dă vina pe contracandidați pentru această situație.

Rareș Hopincă: „Ceea ce se întâmplă la Biroul electoral al sectorului 2 este complet inuman și absolut incalificabil. USR a făcut toată ziua de ieri scandal în secții pentru nu a putea închide numărătoarea, toți acești oameni vor trebui să vină la biroul electoral de sector.”

USR a venit și cu o reacție în urma acuzațiilor.

Oana Țoiu: „Pentru noi ce e important acum e să păzim voturile. În București spre exemplu avem multe secții de vot deschise, exact în sectorul 2 unde există cele mai mari semne de întrebare în acest moment.”

Bărbat: „Înăuntru sunt două persoane cărora le-a venit rău. Avem 35 de ore ca operatori de lucrat și aici se vede că își bat joc de noi. Așteptăm să predăm buletinele de vot și nimeni nu vrea să le preia. Am bonul 125 și stau de la ora 7.30 aici. Au avansat 6 persoane. Sunt 40 și ceva de grade, după ce am stat în secțiile de votare undeva la 20 de ore.”

Femeie: „Dacă vă duceți înăuntru îi era cuiva rău. E cineva acolo care moare. Vorbim de o saună înăuntru. Sunt 50-60 de oameni, nu este ventilație”. 

Bărbat: „Vomită oamenii, li s-a făcut rău de tot. E incredibil ce se întâmplă aici.”

Editor : G.M.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *