Cazinoul, clădirea simbol a Constanței, a renăscut din ruină. Când va putea fi vizitată investiția de 100 milioane de lei
0 6 minute 3 luni

Celebrul Cazinou din Constanța va fi dat în folosință în luna iulie și va găzdui două muzee, săli de evenimente și o cafenea elegantă. Investiția pentru refacerea clădirii simbol de la malul mării s-a ridicat, potrivit estimărilor, la 100 de milioane de lei.

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Munca de aproape trei ani a celor care se ocupă de reabilitarea celei mai cunoscute clădiri de la malul mării se apropie de final. Inaugurat cu mare fast în august 1910, a stat închis și în ruină aproape 20 de ani, însă acum este pe punctul de a fi redat circuitului turistic. Constructorii care au muncit neobosit la fiecare detaliu ca să redea clădirii eleganța, somptuozitatea și luxul de odinioară spun că, în acest moment, Cazinoul este reabilitat în proporție de 80 la sută.

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

„S-au montat ferestre și uși din lemn stratificat de stejar, se lucrează la pardoseli, au venit artiștii care vor definitiva stucatura. În momentul în care s-au curățat pereții, în spatele scării, s-au găsit elemente de stuco-marmură, care la ultima reabilitare din 1986, din cauză că nu a avut cine să le refacă, au fost văruite. Noi le-am descoperit și le vom reface cum au fost și le vom monta pe stâlpi, este un procedeu foarte greu, pentru că e o imitație de marmură naturală: s-au făcut tot felul de probe de culori, de luciu și s-a decis să se refacă acest element decorativ care este de mare valoare”, a explicat Gabriel Puchiu, șeful de șantier.

„Tâmplăria e din lemn stratificat de stejar”

Fereastra uriașă în formă de evantai de pe faleză a fost deja montată, spre bucuria celor care se plimbă și acum își pot face poze, în care să nu mai apară acoperitori și schele. Mulți au ridicat problema că acest vitraliu distinctiv ar fi din termopan, însă constructorii spun că nu este așa: au ales o sticlă care să reziste în timp intemperiilor, valurilor de apă sărată și vântului.

„Tâmplăria e din lemn stratificat de stejar, cum a fost și în 1910, chiar și mai bună. Sticla este tripan, adică trei straturi de sticlă, aceasta este soluția pe care au ales-o specialiștii ca să reziste în timp. Urmează montarea vitraliilor dinspre mare”, a explicat constructorul.

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

În aceste zile muncitorii și-au concentrat atenția la pardoseli: holul uriaș de la intrare a fost pavat cu marmură lucioasă, sala oglinzilor refăcută, iar scările care duceau spre fostul cabaret au fost renovate. Se lucrează în detaliu la decorațiunile de pe tavan.

„Lucrez la o piesă de pe plafon, o restaurez ca să putem face tipar pe ea. Muncesc la aceasta cam de două zile și aș mai avea nevoie de două-trei, pentru că nu e atât de simplu. După ce restaurăm piesa, punem un strat de pământ, îl înțepenim cu ipsos și cu cânepă și după aceea facem niște pâlnii și prin acele pâlnii introducem siliconul astfel încât să rezulte matrița”, au explicat maeștrii ipsosari ai Cazinoului.

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Nicun detaliu nu a fost uitat: vopseaua de un alb sclipitor este pe bază siliconică, astfel încât să se curețe singură în momentul când plouă, dat fiind faptul că imobilul atrage ca un magnet păsările.

Scrisorile deținuților politic vor fi expuse într-o sală de la subsol

Cazinoul va găzdui săli de muzeu, de istorie, dar și de artă contemporană, săli de evenimente și o cafenea. Într-una dintre sălile de la subsol vor fi expuse și scrisorile deținuților politic, folosiți în anii ’50 la renovare, și care și-au ascuns mesajele  Cu alte cuvinte, va intra în circuitul turistic.

„Îl putem compara cu cazinoul de la Sinaia, care are evenimente de tot felul: concerte, conferințe, lansări de carte, expoziții și așa mai departe. Toate astea vor genera venituri suplimentare, iar expozițiile aduc un flux de vizitatori pe care eu mă bazez. Pe mine mă întreabă foarte des foarte multă lume exact acest lucru: când e gata cazinoul și când putem intra în el. Deci toată lumea își va dori acest lucru și mă aștept la un succes cu adevărat fulminant în momentul în care va fi deschis”, a declarat Diana Slav, ghid în turism.

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Cazinoul din Constanța sursa foto FB Caznoul Constanța

Cazinoul ar fi trebuit să fie gata anul trecut, însă constructorii au descoperit probleme mari la fundație și au fost nevoiți să se ocupe cu prioritate de consolidare.

Valoarea inițială a investiției a fost de 56 de milioane lei, dar intervențiile suplimentare au făcut ca prețul să crească, la peste 80 de milioane de lei, iar din estimările Ministerului Dezvoltării ele vor depăși până la final peste 100 de milioane de lei.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *