Jurnaliștii britanici, pe urmele vrăjitoarelor din România. Școală de „farmece” la Mogoșoaia VIDEO
0 7 minute o lună

Unreported World, un program britanic difuzat de Channel 4 în Regatul Unit, a realizat în România, în luna noiembrie 2023, un reportaj despre lumea vrăjitoarelor și planurile acestora.

Reprezentantele
comunității de vrăjitoare susțin că urmează să-și deschidă o ambițioasă dar
controversată școală, prima de acest gen din țara noastră, pentru a
oferi o nouă șansă la viață pentru mii de femei din comunitatea romă, nevoite să renunțe la sistemul de învățământ românesc.

Reportajul „În
interiorul școlii de farmece din România / O școală de vrăjitoare aduce speranță femeilor rome”
, a urmărit să vadă în ce măsură este fezabilă o astfel de inițiativă,
dar și ce părere au autoritățile despre
această idee. 

Inițiatoarea proiectului, Mihaela
Minca, femeia care se pretinde a fi „cea mai puternică vrăjitoare din Europa”, a atras atenția, cu această ocazie, asupra
faptului că jumătate din comunitatea romă trăiește sub pragul sărăciei, motiv
pentru care tinerele, în marea lor majoritate, abandonează educația din cauza sărăciei, discriminării și căsătoriilor timpurii.

Inițiativa a întâmpinat de la bun început opoziție din partea politicienilor și a bisericii care consideră practica vrăjitoriei o abominație, o escrocherie, iar proiectul – „pericol educațional”, dar vrăjitoarele sunt convinse că „oamenii de la conducerea țării” se tem de fapt de puterile lor.

Prima școală de vrăjitoare din România, de la Mogoșoaia Captură video YouTube Unreported World

Prima școală de vrăjitoare din România la Mogoșoaia Captură video YouTube Unreported World

„În România, indiferent dacă crezi în magie, se deschide prima școală de vrăjitoare”

Într-o
societate în care vrăjitoria este privită cu scepticism, inițiativa neobișnuită atrage atenția asupra necesității de a sparge ciclul de
discriminare și de a oferi oportunități egale pentru femeile rome. O organizație feministă pentru romi pretinde că încearcă să abordeze problema la sursă,
oferind programe educaționale și burse pentru a menține fetele rome în școli
tradiționale în care să deprindă „tainele vrăjitoriei”.

„În
România, indiferent dacă crezi sau nu în magie, se deschide prima școală de
vrăjitorie…”,
a anunțat echipa de jurnaliști britanici care a venit în România special pentru a vedea la fața locului despre ce este vorba.

Clădirea școlii ridicată cu 250.000 de euro, din donațiile diasporei rome 

În Mogoșoaia, o comună de la periferia Capitalei, echipa din UK a întâlnit-o pe inițiatoarea proiectului, Mihaela, femeia care susține că practică magia de peste 40 de ani. Jurnaliștii au observat surprinși averea de care se bucură „cea mai faimoasă  vrăjitoare din România”, dar au recunoscut că aceasta „este mai degrabă o excepție decât o regulă”.

„În
România, vrăjitoria este o problemă delicată”
, au mai recunoscut britanicii, amintind de protestul vrăjitoarelor din 2011, când s-a încercat impozitarea
veniturilor din aceate practici și interzicerea lor. 

În
ciuda criticilor și a lipsei de finanțare guvernamentală, Mihaela a dezvăluit că speră să
ofere refugiu și instruire femeilor rome marginalizate. Pentru acestea a reușit să construiască, după 10 ani de obstacole, o clădire pe trei niveluri, în care susține că a investit
până acum 250.000 de euro, bani provenind din donațiile diasporei rome. Școala va putea oferi inclusiv cazare pentru 30 de femei rome. 

Mihaela a pretins și că nu va percepe taxe, iar școala se va autofinanța cu veniturile obținute din muzeul ce va fi amplasat la parterul clădirii și care speră să atragă turiștii străini.

Străinii, taxați cu mii de euro pentru a-și rezolva problemele în dragoste 

Britanicii
au fost invitați mai apoi să participe și la „un ritual de foc” – o practică prezentată
drept o adaptare românească a unei forme străvechi de vrăjitorie adusă de țiganii
romi când au migrat din India în Europa acum peste 1.000 de ani.

Mihaela le-a mai mărturisit jurnaliștilor că este o vrăjitoare la a treia generație, care s-a
îmbogățit pe seama străinilor care vin special la ea, din Tel Aviv ori New York, și pe care îi taxează cu sute și chiar mii de euro pentru a le rezolva problemele în dragoste, cu banii ori sănătatea.

„Să transformi practicile vrăjitorești în educație este și mai toxic”

„În Regatul Unit, se estimează că doar 10% dintre oameni cred în vrăjitorie, în comparație cu aproximativ 50% în România”, au mai menționat jurnaliștii britanici care au amintit și despre opoziția puternică împotriva acestor practici considerate periculoase, oculte și înșelătoare.

Pentru a înțelege acest lucru s-au deplasat la Constanța ca să-l întâlnească pe părintele Eugen Tănăsescu, unul dintre cei mai
vocali opozanți ai practicilor vrăjitorești, poziție pe care nu se sfiește să o recunoască prin intermediul emisiunii sale la radio. 

Preotul a blamat discursul vrăjitoarelor despre cum intenționează să transforme școala într-un loc de patrimoniu cultural și de tradiție și să promoveze valori alterate: „Pe lângă faptul că este toxic să practici așa ceva, să mai și transformi asta în educație este și mai toxic”.

La finalul reportajului, deși au recunoscut că biserica tradițional condamnă vrăjitoria, într-o țară în care aproximativ 85% dintre locuitori se autoidentifică ca fiind creștini ortodocși, jurnaliștii britanici au concluzionat că indiferent de ce se crede despre magie, școala de vrăjitoare a Mihaelei reprezintă o încercare de a oferi o rază de speranță femeilor rome marginalizate. 

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *