Ce înseamnă „rizz“, declarat cuvântul anului de către dicționarul Oxford
0 5 minute 5 luni

Un termen argotic, folosit în special de tinerii din Generația Z, a fost desemnat cuvântul anului 2023 de către editorii celebrului dicționar englez Oxford. 

Rizz, unul dintre cele mai folosite cuvinte în rândul tinerilor din Generația Z. Sursa foto: arhivă

Rizz, unul dintre cele mai folosite cuvinte în rândul tinerilor din Generația Z. Sursa foto: arhivă

Sinonim al carismei sau al reuşitei în arta seducţiei, cuvântul este popular mai ales pe rețelele de socializare. Unul dintre promotorii acestui cuvânt este actorul Tom Holland, care l-a interpretat pe Omul-Păianjen în filmul din 2021 „Spider-Man: No Way Home“.

Cel mai probabil derivat din cuvântul carismă, „rizz“ semnifică „stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener amoros sau sexual“, potrivit Oxford University Press, instituţia care a desemnat cuvântul anului 2023. Cuvântul a primit această distincție la începutul lunii decembrie.

Cum a devenit „rizz“ popular

Termenul este folosit și în limba franceză. „Rizz“ a apărut în social media în 2023 și a fost popularizat în special de internautul american Kai Cenat în faţa milioanelor sale de abonaţi pe platformele online YouTube şi Twitch.

Dar folosirea acestui cuvânt a devenit din ce în ce mai frecventă după ce Tom Holland, actorul de 27 de ani, l-a utilizat într-un interviu acordat pentru site-ul Buzzfeed. „Nu am niciun fel de rizz“, a afirmat el.

De atunci, site-uri și aplicații de întâlniri din mediul online l-au preluat, sperând că în acest fel vor atrage utilizatori din „Generaţia Z“, respectiv persoanele născute între 1997 şi 2010, potrivit unui comunicat al Oxford University Press.

Alegerea cuvântului nu este întâmplătoare, instituția britanică spune că l-a ales „ca un exemplu interesant al felului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în rândul unor comunităţi, înainte de a fi difuzată într-un cadru mai larg“.

De altfel, cuvântul arată modul în care limbajul evoluează, iar tinerele generații își pun amprenta și asupra lingvisticii.

„El evocă felul în care tinerele generaţii creează spaţii“, atât „în online“, cât şi în schimburile de păreri faţă-în-faţă, „unde posedă şi definesc limbajul pe care îl utilizează“, se adaugă în comunicatul instituției.

Alte cuvinte de pe lista Oxford

„Rizz“ a fost ales dintr-o listă de opt expresii care „reflectă starea de spirit sau preocupările anului“, potrivit BBC.

Pe lista scurtă a Oxford University Press se aflau și cuvintele următoare:

• beige flag: o trăsătură de caracter care arată că un partener este plictisitor sau lipsit de originalitate;

• situationship: o legătură romantică neoficială;

• parasocial: o relație caracterizată de sentimentul neechilibrat de intimitate avut de un fan sau urmăritor față de o persoană cunoscută (de obicei, o vedetă), în care fanul ajunge să simtă că o cunoaște ca pe o prietenă;

• heat dome: un sistem de presiune atmosferică ridicată peste o anumită zonă geografică, care blochează o masă de aer cald sub ea;

• swiftie: un fan entuziasmat al cântăreței Taylor Swift;

• prompt: o instrucțiune dată unui program de inteligență artificială, algoritm, care influențează conținutul pe care îl generează (definiție provizorie);

• de-influencing: o practică de descurajare a oamenilor să cumpere anumite produse sau de a încuraja oamenii să reducă consumul de bunuri materiale, prin intermediul rețelelor sociale.

Unele dintre ele, cum sunt „situationship“, „heat dome“, „swiftie“, „prompt“ și „de-influencing“, ar putea fi chiar introduse în dicționar, după ce va fi evaluată longevitatea, frecvența și amploarea utilizării lor.

Pe de ală parte, editorii dicţionarului american Merriam-Webster au decis ca „autentic“ să fie desemnat cuvântul anului 2023, pentru a evidenția „un fel de criză a autenticităţii“.

Citește mai multe despre:
oxford

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *