Un istoric a prevăzut victoria lui Donald Trump în 2016. Ce prevede în cazul unei confruntări Trump-Biden
0 6 minute 6 luni

Sondajele recente au fost foarte promițătoare pentru Donald Trump. Cu nouă luni până la cursa prezidențială, profesorul Allan Lichtman, de la Universitatea Americană, spune că Joe Biden are un avantaj conform așa-numitelor „chei” ale câștigării alegerilor pentru Casa Albă, relatează MarketWatch.

Joe Biden și Donald Trump se vor înfrunta probabil în cursa pentru Casa Albă FOTO SHUTTERSTOCK

Joe Biden și Donald Trump se vor înfrunta probabil în cursa pentru Casa Albă FOTO SHUTTERSTOCK

Cinci dintre cei 13 predictori istorici ai victoriei îl favorizează pe Biden, trei pe Trump, iar restul sunt încă în joc, a declarat Lichtman pentru MarketWatch.

Lichtman, acum în vârstă de 77 de ani, este inventatorul „Cheilor pentru Casa Albă” pe care le-a prezentat într-o carte populară publicată la începutul anilor 1980. Aceste „chei” constau din 13 indicatori care ar prezice rezultatele alegerilor prezidențiale. Lichtman susține că au dat rezultate din 1860 cel puțin.

„Cheile” au prezis victoria lui Donald Trump în noiembrie 2016 – în pofida a ceea ce era de așteptat și a majorității sondajelor.

De data aceasta, spune Lichtman, președintele american Joe Biden este un președinte în funcție ce candidează pentru realegere (Cheia nr. 3), nu s-a confruntat cu o provocare serioasă pentru nominalizarea partidului său (Cheia nr. 2) și a făcut schimbări majore de politică (Cheia nr. 7). 

În plus, tendința economică pe termen lung merge în sensul lui Biden: creșterea economică „reală” – sau după inflație – pe cap de locuitor din ultimii patru ani a egalat sau depășit rata medie de creștere în timpul celor două mandate prezidențiale anterioare (Cheia nr. 6) .

Pe baza datelor Fondului Monetar Internațional, economia SUA este pe cale să înregistreze o creștere medie reală de 2,5% per persoană în timpul mandatului 2021-2025. Media din 2012 până în 2020? Puțin sub 1%.

Mai controversată este Cheia nr. 13: „Candidatul nu este carismatic sau erou național”. În mod clar, pentru unii (chiar pentru mulți), Trump este doar asta. Lichtman nu este un fan Trump, mai mult este și democrat. Dar el susține că această a 13-a cheie se referă doar la eroii naționali sau bipartizani în general, cum ar fi, de exemplu, Eisenhower.

Pe de altă parte, notează Lichtman, doi sau trei dintre acești indicatori îl favorizează în mod clar pe Trump. După alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, democrații dețin mai puține locuri în Congres decât după cele de la jumătatea mandatului anterioare, în 2018 (Cheie nr. 1). Iar Biden, conform lui Lichtman, nu este nici carismatic, nici erou național (nr. 12). 

Ar fi greu de evidențiat vreo „politică externă majoră sau succes militar” sub această administrație (nr. 11).

Succesul sau eșecul extern și militar apare de două ori pe lista de chei a lui Lichtman: partidul în funcție marchează un punct pentru un mare succes și poate pierde un punct în absența unuia.

Una dintre provocările cheilor lui Lichtman este că multe sunt subiective sau, cel puțin, necesită judecată. De pildă, retragerea din Afganistan este considerată o pierdere majoră a politicii externe? Lichtman, sugerând că nu este, citează drept dovadă că abia a fost menționată în timpul dezbaterilor prezidențiale republicane. Oamenii par să fi uitat de asta, spune el.

Un exemplu clasic de pierdere a unui punct ar fi criza ostaticilor iranieni care a contribuit la înfrângerea lui Jimmy Carter în 1980 în fața lui Ronald Reagan – o criză agravată de o salvare eșuată care s-a soldat cu moartea a opt soldați americani.

Între timp, economia nu este în recesiune (Cheia nr. 5). Dacă rămâne în afara recesiunii până în toamnă este însă o altă chestiune.

Erupția unor tulburărilor sociale majore (cum ar fi în 1968 sau 2020) ar fi un punct în minus pentru Biden (Cheia nr. 8). Așa ar fi și o campanie puternică a terților. Sau un scandal major care ar zgudui administrația (Cheia nr. 9).

În zilele noastre, problema unui „scandal major” este probabil cel mai subiectiv indicator dintre toate. Lichtman subliniază că, până acum , republicanii nu par să fi reușit să impună un scandal major legat de administrația Biden în centrul atenției publicului larg. 

Așadar, în prezent Biden are avantaj. „O mulțime de lucruri ar trebui să meargă prost pentru a fi împotriva lui Biden”, spune Lichtman. „Dar e posibil. Sunt foarte atent să nu fac o predicție.”

El se așteaptă să dea verdictul în baza „cheilor” la începutul lunii august.

„Cel mai important lucru este să-și țină departe propriile opinii. Am sunat cam atâtea victorii republicane câte victorii democrate. În 2016, am fost practic singurul care a prezis o victorie pentru Donald Trump.”

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *