Tranzacţia prin care OMV Petrom cumpără o parte din Electrocentrale Borzeşti, în atenția „Concurenței”
0 6 minute 4 luni

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care OMV Petrom achiziţionează din capitalul Electrocentrale Borzeşti,, a informat miercuri autoritatea.

Sediul OMV Petrom

OMV Petrom vrea să cumpere jumătate din acțiunile Electrocentrale Borzeşti

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care OMV Petrom SA şi RNV Infrastructure SRL intenţionează să deţină împreună Electrocentrale Borzeşti SRL şi companiile deţinute de aceasta, respectiv Hoopeks International SRL, Green Labs Advertising SRL, Union Wind SRL, Borzeşti Wind SRL şi Borzeşti Power SRL, a anunţat miercuri autoritatea de concurenţă.

La ora actuală, Electrocentrale Borzeşti SRL este deţinută de RNV Infrastructure SRL. Prin această tranzacţie, OMV Petrom SA intenţionează să achiziţioneze de la RNV Infrastructure SRL 50% din părţile sociale ale Electrocentrale Borzeşti SRL.

Electrocentrale Borzeşti SRL produce energie electrică. Companiile deţinute integral de Electrocentrale Borzeşti urmăresc dezvoltarea mai multor capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile, respectiv patru parcuri eoliene şi un parc fotovoltaic, ce vor fi construite în zona de nord-est a României.

RNV Infrastructure SRL face parte din Grupul Renovatio, grup activ prin intermediul mai multor companii din România în dezvoltarea, generarea, comercializarea, furnizarea şi gestionarea activelor în domeniul energiei regenerabile.

Grupul OMV Petrom desfăşoară activităţi de explorare şi producţie de ţiţei şi gaze naturale, rafinare şi distribuţie de carburanţi, generare de energie electrică, precum şi comercializare de gaze naturale şi energie electrică.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această tranzacţie trebuie autorizată de Consiliului Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

La începutul lunii ianuarie, OMV Petrom anunța că va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

Tot atunci compania anunța că  va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro.

Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.

Christina Verchere, Director General OMV Petrom: „Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei in sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.”

Aurel Arion – Director General Renovatio: “Încă de la începuturile sale, Renovatio a țintit către un viitor mai curat și resurse utilizate eficient. Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în Romania și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte și valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum și a unui mediu mai sănătos pentru industrie și comunitate.”

Prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României. Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Odată cu achiziționarea a 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la rețeaua existentă. La sfârșitul anului 2023, rețeaua regionala OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea rețelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România și în regiune.

Renovatio este un proprietar de active de infrastructură, manager și dezvoltator in sectorul energiei regenerabile.

Operând de peste 20 de ani de-a lungul întregului lanț valoric și ciclu de viață al proiectelor regenerabile, Renovatio a acumulat expertiză extinsa în dezvoltarea, ingineria, achizițiile și gestionarea operațională a activelor eoliene și fotovoltaice și are un istoric solid de dezvoltare de proiecte de succes (+3.000 MW de proiecte eoliene și +800 MW de proiecte fotovoltaice) în România și pe alte piețe emergente.

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *